Aralık ayında Avronun değer kaybetmesi doların artması bekleniyor

Aralık ayında Avrupa Merkez Bankası'nın faiz düşürüp, para basması bekleniyor. Bunun telaffuz edilmesi bile, Avro'nun dolar karşısında değer kaybetmesine neden oldu. Amerikan Merkez Bankası ise bastığı parayı sıfırlayıp Aralık'ta faiz artırımına giderse, dolar kurunun ciddi artması gündemde. Kısacası Aralık'ta parasal fırtına görünüyor.

Abone ol

Amerikan Merkez Bankası FED her ay bastığı 80 milyar dolarla Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerden tahvil alıyordu. Küresel enflasyon uyarısı ile bundan vazgeçen Amerika, her ay bastığı parayı kademeli olarak azalttı. Ve bastığı paranın son dilimini de sıfırlayarak, faiz artıracağını açıkladı.

Avrupa Merkez Bankası ise bu yılın başında aldığı bir kararla ABD'nin vazgeçtiği para basımına başladı. Ve her ay 60 milyar Avro bastı. Avrupa Merkez Bankası bu rakamı 20 milyar artırarak 80 milyar Avro'ya çıkarma ve faiz düşürme sinyali verdi.

Avrupa'nın bu sinyali bile 16 para biriminin tümüne karşı Avro'nun değer kaybetmesine neden oldu.

Avrupa'nın Aralık ayında bastığı parayı artırması, faizi düşürmesi bekleniyor. Aynı anda da Amerika'nın ekstra bastığı parayı sıfırlaması ve faizi artırması gündemde. Birbirine zıt bu iki hamlenin aynı anda yapılması parasal fırtına anlamına geliyor.

Beklentiler gerçekleşirse Avro dolar karşısında değer kaybedecek. 1 Avro ile 1 dolar eşitlenecek. Dolar ise ciddi bir artış trendine girecek. Ayrıca Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerden dolar ABD gibi ülkelere kaçacak. Sonuç olarak, Türkiye'de döviz rezervinin daha da azalması, artan dolar ve yükselen faize bağlı zamların yapılması gündeme gelecek.

ulusalkanal.com.tr

Memura 10 kuruş zam Ekonomi Dolar 2,92 sınırında! Dolar ne kadar Ekonomi Delinin biri ORA’ya… Ekonomi Fındık için kötü haber Ekonomi