Kirby: Türkiye-Rusya arasındaki işbirliğinden endişeli değiliz

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Türkiye ile Rusya arasındaki savunma sanayi alanındaki işbirliğinin iki ülkenin kendi kararı olduğunu söyledi. Kirby, Türkiye ile Rusya'nun kurduğu ilişkiden endişeli olmadıklarını ifade etti.

Abone ol

Günlük basın toplantısında Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby'e, Türk Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun NATO dışından başka üreticilerle savunma sanayi alanında işbirliği düşünülebileceğine dair açıklamaları hatırlatıldı. Hatırlatmanın ardından Kirby'e, Rusya ile Türkiye'nin savunma sanayileri arasında işbirliği yapmanın NATO için iyi bir fikir olup olmadığı sorusu yöneltildi.

Kirby, Çavuşoğlu'nun açıklamalarına yönelik haberleri görmediğini söyledi. Sözcü, NATO adına konuşamayacağını ancak Türkiye'nin önemli bir NATO üyesi olduğunu belirtti.

Kirby, Amerika adına yaptığı açıklamada ise "Türkiye ve Rusya güvenlik ve savunma konularında yeni ve farklı bir ilişki kurarsa diye endişeli değiliz" dedi. Sözcü, Türkiye Rusya arasında işbirliği yapmanın iki ülkenin kararı olduğunu belirtti.

Türkiye, 2013 yılında yaklaşık 4 milyar dolarlık füze savunma sistemi alınmasına yönelik ihale açtı. İhalede Çin birinci sıradaydı. NATO ülkeleri 4 milyar dolarlık ihaleyi kaybetmemeyi ve Türkiye'nin NATO'ya olan askeri bağımlılığının bitmemesini istiyordu. NATO tarafından yapılan açıklamalarda Çin sistemleri ile NATO sisemlerinin uyuşmayacağı bahane edildi.

NATO'nun aldığı tavır nedeniyle Türkiye ihaleyi iptal etti. Bunun üzerine Türkiye, savunma sistemini dışarıdan destek alınarak yerli imkanlarla üretilmesine karar verdi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu kısa bir süre önce ABD ve AB'nin teknoloji transferine yanaşmadığını açıklamıştı. Çavuşoğlu, bu nedenle Türkiye'nin NATO dışındaki üreticilerle temas kurmasının doğal olduğunu söylemişti.

ulusalkanal.com.tr

Çocuk 12 yaşından küçük ise cezalar daha da artacak Gündem Amiral Soner Polat'tan kritik uyarılar Gündem 100’ü aşkın kurumu özelleştirmeyi hedefleyen madde tasarıdan çıkartıldı Gündem AKP, CHP ve MHP temsilcileri bugün bir araya geldi Gündem