Doğu Akdeniz'de sular ısındı

Doğu Akdeniz'de sular ısındı. Akdeniz'e kıyısı olan 7 Avrupa ülkesi, Yunanistan ve Fransa’nın girişimiyle toplandı. MED7 zirvesinden Türkiye’yi tehdit niteliğinde kararlar çıktı. Kararlara, Türkiye'nin yanıtı sert oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirveyi “kurtlar sofrası olarak” niteledi. “Biz size büyük geliriz. Bizi yiyemezsiniz” dedi. Dışişleri Bakanlığı ise MED7 kararlarının taraflı, gerçeklerden kopuk ve hukuksuz olduğunu vurguladı. Bakanlık, Doğu Akdeniz’de gerilim düşürülmesi için Türkiye’nin şartlarını sıraladı.

Abone ol

Yunanistan ve Fransa, Doğu Akdeniz’deki gerilimi kışkırtma girişimlerine bir yenisini ekledi. Akdeniz’e kıyısı bulunan Avrupa Birliği ülkelerinin liderleri, Ankara-Atina gerilimde Yunanistan’a açık destek veren Fransa’nın ev sahipliğinde toplandı.

Med7 adıyla anılan mini zirveye, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin yanı sıra İtalya, İspanya, Portekiz ve Malta’nın liderleri katıldı. Zirve sonrası yayınlanan bildiride, Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi’yle tam dayanışma vurgusu yapılırken, Türkiye’ye tehditler yöneltildi.

Bildiride, Doğu Akdeniz’de Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın egemenlik haklarının ihlal edildiği öne sürüldü. Ankara’ya, 24 Eylül’de başlayacak Avrupa Konseyi zirvesine kadar süre verildi. Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerini sonlandırmaması halinde Avrupa Birliği’nin kısıtlayıcı tedbirler almaya hazır olduğu ifade edildi.

Fransa ve Yunanistan’ın kışkırtmalarına Türkiye’nin yanıtı sert oldu. İlk tepki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan geldi. Erdoğan, sosyal medyadan yayımladığı video mesajında, MED7’yi “kurtlar sofrası” olarak niteledi. "Biz size büyük geliriz. Bizi yiyemezsiniz." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ardından Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hami Aksoy açıklama yaptı. Aksoy bildirinin, taraflı, gerçeklerden kopuk ve hukuki dayanaktan yoksun olduğunu vurguladı.

Doğu Akdeniz'e en uzun kıyısı olan ülkenin Türkiye olduğunu hatırlatan Hami Aksoy, Doğu Akdeniz ve Ege'de Yunanistan ile yaşanan gerginliğin giderilmesi için şartlar sıraladı.

Aksoy, "Yunanistan’ı uluslararası hukuka aykırı ve maksimalist deniz yetki alanı iddialarından vazgeçmeye davet ediyoruz. Gerginliğin azaltılması için Yunanistan’ın Oruç Reis araştırma gemimizin etrafındaki askeri gemilerini çekmesi, NATO’nun ayrıştırma inisiyatifine destek vermesi, Meis dahil Doğu Ege adalarını silahlandırmaktan vazgeçmesi ve Batı Trakya Türk Azınlığına yönelik son dönemde artan baskılarına son vermesi elzemdir." dedi.

Dışişleri Sözcüsü Aksoy ayrıca, Yunanistan’ı Avrupa Birliği’ni Doğu Akdeniz’deki kendi çıkarlarına alet ettiğini vurguladı.

Aksoy, "Doğu Akdeniz'de diyalog ve işbirliğinin hakim kılınması için öncelikle Yunanistan'ın Türkiye ile önkoşulsuz masaya oturması, (…) kendi dar görüşlü çıkarlarına AB'yi alet etmemesi ve AB'nin ve bahsekonu bildiriye imza atan diğer ülkelerin ise uluslararası hukuka ve AB müktesebatına aykırı olarak dayanışma kisvesi altında körü körüne izledikleri tek yanlı ve taraflı tutumlarını terk etmesi lazımdır. Dayanışma haklı olduğunda, haklıyla yapılır. Haksızla dayanışma olmaz" ifadelerini kullandı.

ulusal.com.tr

Şehit Yusuf Uyar'ın acı haberi ailesine ulaştırıldı Gündem Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar: Tarihte olduğu gibi bugün de hüsrana uğrayacaklar Gündem Şehit yüzbaşı Mahmut Top'un ailesine acı haber verildi Gündem Şehit Jandarma Uzman Çavuş Sezer Uçar'ın acı haberi ailesine verildi Gündem