Prof. Dr. Tosun Terzioğlu hayatını kaybetti

Abone ol

Geçirdiği rahatsızlık nedeniyle bir süredir tedavi gören Sabancı Üniversitesi'nin Kurucu Rektörü ve eski TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Tosun Terzioğlu vefat etti.

Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Berker, Terzioğlu'nun vefatı nedeniyle üniversitenin resmi internet sitesinde bir başsağlığı mesajı yayımladı.

Mesajda şu ifadeler yer aldı:

"Kurucu Rektörümüz Prof. Dr. TosunTerzioğlu'nu Kaybettik / Özleyeceğiz...

Üniversitemizin kuruluşunda ve gelişmesinde üstün hizmetleri olan, sevgili Kurucu Rektörümüz Prof. Dr. Tosun Terzioğlu’nu bugün, 23 Şubat 2016, kaybetmiş olmanın büyük üzüntüsü içerisindeyiz.

Tosun Hocamız, Sabancı Üniversitesi'nin Kurucu Rektörü olduğu 1997- 2009 yıllarında vizyoner kişiliği, üstün yöneticilik becerileri, hiç esirgemediği sevgi ve emeği ile Sabancı Üniversitesi'nin bir Dünya Üniversitesi olma yolculuğunda eşsiz bir rol oynamıştır. Kendisini her zaman sevgi, saygı ve minnetle anacağız.

Daha önce ODTÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanlığı ve TÜBİTAK Başkanlığı da yapmış olan sevgili Tosun Hocamızın, Türkiye'de ve dünyada Matematikte çok kıymetli bir konumu vardır.

Hocamızın cenaze bilgileri daha sonra belli olacak ve hemen bildirilecektir. Anısına Sabancı Üniversitesi'nde yapılacak tören ayrıca duyurulacaktır.

Merhuma Tanrı'dan Rahmet; ailesine, arkadaşlarına ve tüm Üniversitemiz ve bilim camiasına başsağlığı dileriz."

SABANCI ÜNİVERSİTESİ KURUCU MÜTEVELLİ HEYETİ BAŞKANI GÜLER SABANCI’NIN PROF. DR. TOSUN TERZİOĞLU’NUN VEFATINA İLİŞKİN AÇIKLAMASI

Güler Sabancı tarafından yapılan açıklama şu şekilde:

"Tosun Bey, 12 yıl üniversitemizin kurucu rektörlüğünü yapmış; ülkemiz yüksek öğrenimine fark getiren, öncülük eden üniversitemizin “bir dünya üniversitesi olma” yolculuğunda unutulmaz katkıları olmuştur.

Tüm yaşamı boyunca bilimi, öğrenmeyi ve öğretmeyi her şeyin üstünde tutmuştur. Akademik ve bilimsel başarılarının yanı sıra mütevazı kişiliği ile de örnek alınan bir eğitim gönüllüsü, tam bir eğitim neferidir. Aramızdan ayrılmasından, böyle önemli bir değeri kaybetmekten büyük üzüntü duyuyoruz.

Üniversitemizden sevgi ve emeğini hiç esirgemeyen, yakın çalışma şansına sahip olduğum Tosun Hoca’mıza Allah’tan rahmet ve tüm Sabancı Üniversitesi camiasına, aile ve yakınlarına başsağlığı diliyorum."

Kurucu Rektör Prof. Dr. Tosun Terzioğlu’nun 2009 yılında Sabancı Üniversitesi’ndeki Akademik Yıl Kapanış Konferansındaki konuşmasından Sabancı Üniversitesine ilişkin sözlerinden alıntı:

“Türkiye’de bir dünya üniversitesi olacak. özgür bir tartışma ortamı sağlayacak. öğrencisine, düşünce kalıplarına zorla giydirme değil düşünmesini, tartışmasını, uygarca tartışmasını öğretecek medeni cesaret sahibi, kendilerine güvenen bireyler olarak yetişmesini sağlayacak. ne disiplinler arası eşit ağırlıkçı, sayısalcı gibi ne de cinsiyete, ırka dayalı, inanç veya inanma biçimlerine dayalı ayrımcılık yapacak. böyle bir üniversite hayal ettik hep beraber.

Beraber hayal etmeye, ortaya koymaya başladık ürünleri, ama doğrusu 1999 yılı Ekim ayı gelip de ilk öğrencilerimiz heyecanlı, ürkek bir şekilde gelip bilgi merkezinin ortasında dizildiklerinde işte o zaman bu hayaller gerçek olmaya başladı. onun için hayal etmeyi öğrenin, iyi bir şey.”

TOSUN TERZİOĞLU KİMDİR?

1942 yılında İstanbul doğan Ahmet Tosun Terzioğlu, lise diplomasını 1961 yılında Robert Kolej'den aldı. Terzioğlu lisans derecesini 1965 yılında matematik dalında Newcastle upon Tyne Üniversitesi'nden; doktora derecesini ise 1968 yılında, aynı dalda, Frankfurt Üniversitesi'nden aldı. 1968 – 1994 yılları arasında Michigan, Wuppertal ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde (ODTÜ) ders verdi. 1974 -1975 ve 1989 -1991 yılları arasında ODTÜ Matematik Bölümü Başkanlığı; 1977-1982 yıllarında ise aynı üniversitede Fen ve Edebiyat Fakültesi Dekanlığı yaptı. Terzioğlu, 1979 – 1981 arasında Üniversitelerarası Kurul Üyesi, 1990 – 1991 arasında ODTÜ Senato Üyesi olarak hizmet verdi. 1992-1997 yıllarında TÜBİTAK Başkanlığı yapan Terzioğlu, ayrıca TTGV Yönetim Kurulu, MAM Yönetim Kurulu, Kosgeb İcra Kurulu, TÜBİTAK Bilim Kurulu gibi pek çok kurula üyelik ve/ya başkanlık yapmıştır.

Terzioğlu, Temmuz 1997 - Temmuz 2009 arasında Sabancı Üniversitesi Rektörü olarak görev yapmıştır. Sabancı Üniversitesi Kurucu Rektörü olan Prof. Dr. Tosun Terzioğlu, üniversitenin ilk üç Emeritus Öğretim Üyesinden biridir. Terzioğlu Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa ve Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyeliğini sürdürmekteydi.

Akademik ve idari görevlerine ek olarak, Terzioğlu 1990 yılından bu yana Türk Matematik Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı 1989-2008 tarihleri arasında yürütmüştür. Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı (TÜSEV) ve Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV)’de, Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV)’de yönetim kurulu üyesi olarak çalışmaktadır.

Editörlük ve Yazı Kurulu üyelikleri de bulunan Terzioğlu, ayrıca Matematik alanında 50’nin üzerinde bilimsel makalenin ve 4 kitabın yazarıdır.

ulusalkanal.com.tr

Çikolata üreticisi Mars ürünlerini toplatıyor Sağlık Sanal soygun: Bunu sakın yapmayın! Sağlık Çiğ süt "alarm" veriyor Sağlık Yüzünüzü soğuk suyla yıkayın! Sağlık