Reza Zarrab itirafçı olmak için ABD'ye gitti
Reza Zarrab’ın, ABD’de 27 Kasım’da başlayacak jurili duruşmalarda itirafçı olacağı iddia edildi. Aydınlık, Zarrab’ın tutuklanmadan 3 ay önce itirafçı olduğunu ve FBI ile anlaşarak tutuklanmak için ABD’ye gittiğini duyurmuştu
ABD’de, İran ambargosunu delmek ve kara para aklamak gibi suçlardan 2016 Mart’ında tutuklanan Reza Zarrab, tutuklanmadan 3 ay önce FBI ile anlaştı. Aydınlık’ın, Zarrab tutuklandıktan kısa bir süre sonra ortaya çıkardığı anlaşmayı, ABD ve Türk medyası yeni keşfetti. Gazeteler, 27 Kasım’da başlayacak jürili duruşmalardan önce görülen duruşmalara katılmamasının ve cezaevinde olmadığına dair ortaya çıkan belgelerin Zarrab’ın itirafçı olacağı tezini güçlendirdiğini yazdı. Aydınlık, bu haberlerden çok daha önce Zarrab’ın tutuklanacağını bile bile Miami’ye gittiğini ortaya çıkarmıştı.
DAVUTOĞLU TALEBİNE YANIT VERMEDİ
Zarrab’ı Türkiye’nin başına bela eden süreç 2015’ten itibaren FBI ve FETÖ eliyle adım adım örüldü. İran’daki ortağı olduğu öne sürülen Babek Zencani’nin tutuklanması sonrasında kendisine yönelik bir operasyon ihbarı alan Reza Zarrab, AKP Hükümetinden İran’la yapılacak görüşmelerde kendi durumunun ele alınmasını talep etti. Ancak Davutoğlu’nun Başbakan olduğu hükümet, 1 Kasım seçimi öncesinde yolsuzlukların tekrar gündeme gelmesinden endişe ederek bu talebe soğuk yaklaştı.
1 Kasım seçimi sonrası Zarrab isteğini yeniden gündeme getirse de, hükümetten yeterli destek görmedi. Zarrab son olarak Davutoğlu’nun İran gezisinde kendisi ile ilgili durumun gündeme getirilmesi konusunda bir hamle daha yaptı. Ancak yine başarılı olamadı.
FETÖ DEVREDE
Ölüm korkusu yaşamaya başlayan Zarrab güvenlik arayışlarına başladı. Tam bu sırada, gelişmeleri yakından izleyen FETÖ, ABD İstanbul Konsolosluğundaki ekibiyle işbirliği yaparak devreye girdi. FETÖ’cü emniyet ve MİT elemanları Zarrab’ı ikna ederek FBI elemanları ile buluşmasına aracılık ettiler.
TRABYA’DA GÖRÜŞTÜLER
Zarrab, biri ABD’deki soruşturmayı yürüten savcıya doğrudan bağlı, diğeri Türkiye’de görevli FBI ajanlarıyla Trabya’da FBI’nın “örtülü operasyonlar” için kullandığı “güvenli” bir evde görüştü. Peşpeşe yapılan görüşmelerde ikna edilen Zarrab, güvenliğinin sağlanması ve vereceği bilgilerin davada lehine kullanılması koşuluyla itirafçı olmaya ve ABD’ye gitmeye karar verdi.
Bu süreçte, Yusuf adında bir istihbarat elemanının önemli rol üstlendiği iddia edildi. Öte yandan Türkiye’de casusluk suçlamasıyla tutuklu bulunan ABD Başkonsolosluk çalışanı Metin Topuz’un da bu anlaşmada rol oynadığı öğrenildi.
AKP BEKLEMİYORDU
Anlaşmanın ardından Zarrab engellenebileceği endişesiyle ABD’ye gideceğini kimseye söylemedi. Yanına eski eşi Ebru Gündeş ve çocuğunu da alarak turistik ziyaret havası verdi. Miami’ye gidiş de bu görüntünün bir parçası olarak belirlendi.
Nitekim Trabya’daki görüşmeden yaklaşık 3 ay sonra 19 Mart 2016’da Miami’ye girişinde tutuklandı.
Zarrab tutuklanacağını bile bile ABD’ye giderken de FBI tarafından izlendi ve Türk yetkililer tarafından durdurulmaması için her türlü önlem alındı. Zarrab tutuklanır tutuklanmaz eşi ve çocuğunun hemen Türkiye’ye dönmesi dikkat çekti. Bu da “ABD’ye gidişin Türk istihbaratı tarafından engellenmesine karşı alınmış bir önlem” olarak değerlendirildi. Zarrab’ın tutuklanması AKP’de tam anlamıyla şok etkisi yarattı.
17-25 ARALIK’TA TEHDİT ETMİŞTİ
TÜRKİYE’deki 17 - 25 Aralık 2013 yolsuzluk soruşturmalarında sanık olarak kısa bir süre gözaltına alınan Zarrab, Hükümet yetkililerine “Beni kurtarmazsanız her şeyi itiraf ederim” tehdidinde bulunmuştu.
Daha sonra serbest bırakılmış ve hakkındaki suçlamalar da düşürülmüştü. Dava dosyasında Zarrab, o dönem bakanlık yapan isimlere rüşvet vermekle suçlanıyordu. Türkiye’nin altın ihracatı karşılığı İran’dan doğalgaz alımını yürüten isim olduğu ileri sürülen Reza Zarrab, serbest bırakıldıktan sonra kendisine yöneltilen suçlamalara tepki göstermişti. Zarrab, 2014’te A Haber kanalına verdiği bir röportajda “25 milyar TL’lik ihracat yapmışım, cari açığın yüzde 15’ini tek başıma kapatmışım. Takdir sizin” demişti.
'HAPİSTEN ÇIKARILDI'
ABD medyası dün New York’ta tutuklu yargılanan Reza Zarrab´ın savcılıkla işbirliğine başladığını yazdı. NBC, bu iddiayı soruşturma konusunda “bilgi sahibi olan iki kaynağa” dayandırdı.
“Savcılık, Zarrab’dan Türkiye hükümeti ile görevden alınan Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn arasındaki bağlara ilişkin bilgi talep edebilir” denilen haberde, Zarrab’ın hapisten çıkarıldığı ancak halen federal tutuklu olarak gözetim altında, savcılık makamı ile görüşmeye başladığı belirtildi.
Zarrab ile aynı davada, aynı suçlamalarla yargılanan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla, önceki gün New York’ta yeniden yargıç karşısına çıkarken, Reza Zarrab ve avukatları duruşmaya katılmadı. Yaklaşık iki saat süren duruşmada, Yargıç Richard Berman, Atilla’nın hakkındaki davanın düşürülmesi ve kendi davasının Zarrab davasından ayrılması taleplerini reddetti. Atilla, duruşma arasında “Zarrab itirafçı mı oluyor, biliyor musunuz?” sorusunu, “Ben öyle bilmiyorum, hiçbir fikrim yok. Hakkımda anlatılanlar doğru değil” diye yanıtladı.
ulusal.com.tr