Sandık kurulmadan ‘yeni seçim’ beklentisi

24 Haziran seçimlerine daha bir ay varken siyasi partilerde yeni seçim tartışmaları başladı. 24 Haziran’da kim kazanırsa kazansın Türkiye’nin en geç bir yıl içinde yeniden seçime gideceği tespitleri öne çıktı

Abone ol

Türkiye 24 Haziranseçimlerine hazırlanırken başta AKP ve CHP olmak üzere birçok parti yeni seçimi konuşuyor. Ekonomide, siyasette ve bölgede yaşanan sorunların Türkiye’de krizi derinleştirdiğini ve ülkede taşların yerine oturmasının zaman alacağına dikkat çeken siyasetçiler, Türkiye’nin peş peşe genel seçimlere gidebileceğini ifade ettiler.

Partilerde de bu görüşün hakim olduğu görülüyor. CHP’de listeye giremeyen milletvekilleri de listelerde yer alanlar da 24 Haziran’dan sonra CHP’de bir deprem yaşanmasına kesin gözüyle bakıyor. Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin, partinin aldığı oydan fazla oy alması durumunda Kılıçdaroğlu’nun CHP’den istifa etmek zorunda kalacağı konuşuluyor. 24 Haziran’da kim seçilirse seçilsin kısa bir süre içinde Türkiye’nin yeniden seçime gideceği analizi yapan CHP’liler yeni döneme ilişkin olarak şimdiden pozisyon almaya başladılar.

AKP’DE DE DURUM AYNI

Aynı durum AKP’de de yaşanıyor. AKP’de de 24 Haziran sonrası kısa sürede yeni seçim beklentisi hakim. Aydınlık’ın sorularını yanıtlayan AKP’li bir MKYK üyesi de partide 24 Haziran’dan sonra yeni bir seçim beklentisi olduğunu doğruluyor. Türkiye’nin bir sıkışmışlık yaşadığını kabul eden AKP MKYK üyesi, “Bu seçim erken oldu. Partiler zamanla yarıştı. Tabi bu durum parti yönetimlerine tepkiye de yol açtı. Her partide bazı kırılmalar oldu. Bu işin bir yanı. Asıl sorun başka. Türkiye içerde ve dışarıda ciddi sorunlarla karşı karşıya. İstikrar biraz zaman alacak gibi. Kısa aralıklarla yeni seçimler yaşanabilir. Biz olmaz desek de bütün partilerde bu algı hakim. Bakalım önümüzdeki günler neler gösterecek” dedi.

AKP’de liste dışı kalan ve seçilemeyecek yerlerde bulunan 150’yi aşkın milletvekilinin kısa süre sonra yeni seçim yapılma ihtimaline karşı dikkatli hareket ettikleri, AKP’nin düşük oy almasını isteseler de görüntüde farklı bir çizgi izlemeye özen gösterdikleri bildirildi.

BEKLENTİ YÜKSEK

AKP için kamuoyu araştırması yapan bir şirketin yöneticisi de Aydınlık’a yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Araştırmalara göre şu andaki tablo bulanık. Meclis tablosu ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri istikrarı değil, istikrarsızlığı gösteriyor. Koalisyon ihtimali güçlü. Sürpriz bir gelişme olmazsa cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalacak. Farklı araştırma kuruluşlarının ortak sonucu bu. Türkiye 7 Haziran ve 1 Mart seçimlerini yaşadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Türkiye’nin önünün tıkanmasına izin vermeyiz’ tarzındaki açıklamaları da kafaları karıştırdı. Bu nedenle vatandaşta da 24 Haziran sonrası kısa sürede yeni seçimlerin gündeme geleceği beklentisi yükseldi.”

Aydınlık

Bilal’in ortağının oteline ÇED raporu gerekli değilmiş Gündem FETÖ'nün yabancı öğrenci tuzağı Gündem FETÖ'nün bölge öğrenci sorumlusuna hapis cezası Gündem TSK'da emir-komuta sistemi Gündem