Ekonomistler değerlendirdi: Çin'e giden ihracat treninin benzeri yok
Türkiye'den Çin'e gönderilen ilk ihracat treni yurt içindeki güzergâhını tamamladı. Gürcistan'a ulaşan tren, 12 günlük yolculukta 5 ülkeden geçerek Çin'e ulaşacak. Ticaret ve ekonomi uzmanları ihracat treninin önemini ve bu adımdan sonra yapılması gerekenleri Ulusal Kanal'a anlattı.
Haber: Buse Gençtürk
Türkiye'den Çin'e ilk ihracat blok treni 4 Aralık’ta İstanbul Kazlıçeşme'den uğurlandı. Türkiye içindeki güzergâhını tamamlayan tren Gürcistan'a ulaştı. Gürcistan Ekonomik ve Sürdürebilir Kalkınma Bakanlığından trene ilişkin yazılı açıklama yapıldı.
Açıklamada bugüne kadar yüklerin Çin'den Avrupa'ya orta nakliye koridoru ile taşındığı, bu nedenle trenin benzerinin olmadığı ifade edildi.
Çin'e giden ihracat treni Türkiye’de üretilen bin 400 soğutucuyu taşıyor. Ticaret ve ekonomi uzmanları trenin önemini Ulusal Kanal'a anlattı.
Ekonomist Hakan Topkurulu ihracat treni ve proje hakkında, ''Türkiye ve Çin arasındaki ticareti değil 5 ülkenin ticaretinin de önünü açtı. bu proje Avrupa İle uzak doğuyu birbirine bağlayacak bir projedir'' ifadelerini kullandı.
DTÖ Eski Türkiye Müzakerecisi Şahin Yaman, ''AB çok büyük pazar ama bir takım engellerle karşı karşıyayız. Asya-Pasifik bölgesinde bir dinamik yükseliyor. ABD'nin en yakın müttefiki Japonya ve Güney Kore de bu dinamiğin içine girdi'' dedi.
Hakan Topkurulu, ''Çin'e ihracatı çok zayıf. Çin'e ihracatını artırmak durumunda kalacaktır'' sözleriyle Çin'e ihracat edilen ürünlerin hacminin artırılması gerektiğini vurguladı.
Şahin Yaman, ''Çin'e bizim ihracatımız 63. sırada. Tüm bölgede gayri safi milli hasılada bir küçülme söz konusuyken Çin'in hem bölgede nominal hem de reel büyümesi olacak. Trans Pasifik ABD bölgeden çekilmişti. ABD'nin buradan çıkmasının yarattığı bir boşluk var'' şeklinde bölgenin ekonomik durumunu özetledi.
Kuşak ve Yol İnisiyatifi projesinin etkisini artıracak önerilerde de bulunan Şahin Yaman, ''Türkiye’nin sanayi bölgesi olan Marmara bölgesi deprem dâhil Türkiye'nin ikinci sanayi bölgesi kurulmalı. Adana Mersin Çukurova çanağında. Afrika'ya Ortadoğu'ya, AB'ye ve eski Sovyet coğrafyasına bir değer zinciri ikinci bir kalkınma modeli ile biz bunu yapabiliriz'' dedi.