Depresyon vertigoya sebep olabiliyor
Tüp bebek tedavisi öncesinde ve uygulama sürecinde, yaşam biçimi ve beslenme alışkanlıklarında sağlıklı değişiklikler yapmak, gebelik oranını önemli ölçüde artırıyor.
Tüp bebek tedavisi öncesinde ve uygulama sürecinde, yaşam biçimi ve beslenme alışkanlıklarında sağlıklı değişiklikler yapmak, gebelik oranını önemli ölçüde artırıyor.
Özellikle tedavi sürecinde anne adayının ideal kiloda olması, başarı şansını artıran önemli bir faktör. Acıbadem Adana Hastanesi Tüp Bebek Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Volkan Noyan, çok kilolu veya çok zayıf hastalarda başarı şansının azaldığı belirterek, “Tüp bebek tedavisine başlamadan önce sağlıklı bir yaşam tarzı belirlemek çok önemli” diyor.
Tüp bebek tedavisinde başarı şansı, özellikle anne adayının sağlıklı bir yaşam sürmesiyle de doğrudan ilişkili. Tedavi boyunca anne-baba adaylarını doğru beslenme yöntemleri konusunda bilgilendiren Acıbadem Adana Hastanesi Tüp Bebek Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Volkan Noyan, tüp bebek tedavisi sürecinde ideal kiloda olmak, sağlıklı beslenmek, günde 3 fincandan fazla kahve ya da demli çay tüketmemek gibi basit önlemlerin gebelik şansını olumlu etkilediğinin altını çiziyor.
FOLİK ASİT GEBELİK ŞANSINI ARTIRIYOR
Yeşil sebzeler, meyveler, turunçgiller gibi yiyecekler vitamin ve mineraller açısından zengin olduklarından tüp bebek tedavisi süresinde bol miktarda tüketilmesi gerekiyor. Meyve ve sebzeleri özellikle mevsiminde yemek çok önemli. Folik asit ve C vitamini de üreme fonksiyonları açısından çok faydalı.
“Folik asit hem gebelik oranlarını artırabiliyor hem de gebelik sürecinde bebekte ‘spinabifida’ gibi nöral tüp defektlerinin önlenmesini sağlıyor” diyen Prof. Dr. Noyan, bu nedenle yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller ve fındık, badem gibi kuruyemişlerden bol miktarda tüketilmesi gerektiğinin altını çizdi. Balık ve yumurtada yüksek miktarda bulunan D vitamini de, östrojen ve progesteron hormon düzeylerinin artmasına yardımcı olduğu ve erkeklerde de testosteron düzeyini ve semen kalitesini artırdığı için gebelik şansını artırıyor.
AKDENİZ TİPİ BESLENME ÖNERİLİYOR
Tüp bebek tedavisi sürecinde özellikle Akdeniz tipi beslenmenin başarıyı artırdığı yönünde araştırmaların mevcut olduğunu belirten Prof. Dr. Volkan Noyan, şöyle devam etti:
“Akdeniz diyeti, sebzeler, meyveler, baklagiller, kuru yemişler ve balıktan zengin iken yağlı-kırmızı et, mandıra ürünleri ve her türlü işlenmiş gıda yönünden fakirdir. Yapılan araştırmalar, Akdeniz tipi beslenme ile tüp bebek tedavisi gören hastalarda gebelik oranlarının yüzde 40’a kadar artabildiğini gösteriyor. Akdeniz diyeti Omega-3 açısından zengin ve Omega-3; adet düzeninin sağlanması, yumurtaların gelişimi ve döllenmenin gerçekleşmesi açısından yarar sağlıyor. Akdeniz diyeti B6, B12 gibi B vitaminleri açısından da zengin. Bu vitaminler, yüksek düzeylerde olduğunda üreme fonksiyonları üzerinde olumsuz etkiye sahip olan homosistein değerlerinin düşürülmesine de yardımcı oluyor.”
HAFTADA 2-3 KEZ BALIK TÜKETİN
Yüksek protein ve düşük karbonhidrat yönünden beslenmenin, yumurta ve embriyo kalitesini artırdığını ve tüp bebek başarısını yükselttiğini belirten Prof. Noyan, “Yüksek glikoz düzeylerinin embriyo gelişimini olumsuz etkilediği biliniyor. Kalori kısıtlaması yapılmamakla birlikte, diyetteki protein oranının en az yüzde 25 olması öneriliyor. Ayrıca balık da çok önemli bir protein kaynağı ve haftada 2-3 kez tüketmek son derece sağlıklı. Kırmızı et ise belirli ölçüde tüketilmeli ancak fazla yağlı olmamasına özen gösterilmeli. Karbonhidrat oranı da yüzde 40’ın altında tutulmalı” dedi.
DÜŞÜK KALORİ DİYETLER ÖNERİLMİYOR
Zeytinyağı gibi doymamış yağlardan zengin beslenmenin, tereyağı ve yağlı kırmızı et gibi doymuş yağlardan zengin beslenmeye göre gebelik oranını artırmada etkili olabildiğini belirten Noyan, “Ne yediğimiz kadar yeme sıklığımız da önemli. Kesinlikle öğün atlamayı ya da düşük kalorili beslenmeyi tüp bebek tedavisi sürecinde önermiyoruz” diye konuştu.
Bu yiyeceklerin niteliği kadar pişirme şeklinin de önemli olduğunu belirten Noyan; vitamin, protein ve minerallerin etkin şekilde alınabilmesi için kızartmalar yerine, ızgara ve fırında az yağlı pişirilmiş yiyeceklerin tercih edilmesi gerektiğini kaydetti.
Genel olarak doğal olmayan ve katkı maddeleri içeren her türlü gıdadan uzak durulması gerektiğinin altını çizen Prof. Volkan Noyan, tedavi sürecinde yeterli sıvı alımının da çok önemli olduğunu ve günde 2-3 litre su içilmesi gerektiğini belirterek fazla alkol tüketiminin kadınlarda gebelik şansını düşürebildiği gibi erkeklerde de sperm üretimi üzerinde olumsuz etkilere sahip olduğunu vurguladı.
İHA