Fransa'da endişe veren çatışma

Fransa’daki Calais Mülteci Kampı’nda olaylar büyüdü. Valiliğin yasağına rağmen yüzlerce kişi Calasi Kampı’nın etrafında toplandı. Göstericiler Calais Kampı’nın dağıtılmasına karşı çıkıyor...

Abone ol

S. Hülya Aksu / Fransa

Şubat ayından beri dinmek bilmeyen Calais eylemleri yeni bir boyut kazandı. Valiliğin eylem yasağını tanımayan 250 kişilik bir grup Calais Mülteci Kampı’nın dağıtılmasına karşı eylem yaptı.

Mülteci kampının kapatılmasını istemeyen mülteciler ve Fransızlar kamp çevresinde (Pas-de-Calais) polis ile karşı karşı karşıya geldi. Fransız polisi eylemci gruba göz yaşartıcı gaz ve basınçlı su ile müdahale etti.

700 GAZ BOMBASI ATILDI

Kampın dağıtılmasını ve mültecilerin kabul edilme şartlarını protesto eden grup, Cumartesi günü saat 16.00’da kamp girişinde toplandı. Valiliğin, ‘gösteri yasağı’ gerekçe gösteren emniyet güçleri eylemcileri kamp içerisine doğru sürükledi.

SGP Unité Police FO sendikası, üç saatten fazla süren ve 200’den fazla güvenlik gücünün seferber edildiği olaylarda, polisin göstericilere 700’ü aşkın göz yaşartıcı gaz bombası ile ateş ettiğini açıkladı.

YARALI SAYISI YÜKSEK

Devlet yetkilileri ise, göstericiler tarafından atılan taşlar nedeniyle 3 polisin çeşitli yerlerinden yaralandığını duyurdu. Olaylarda, AFP (Agance France Presse) fotoğrafçısına ise elma büyüklüğünde bir taş isabet etti. Bir çok aracın zarar gördüğü olayda bir gazetecinin daha yara aldığı öğrenildi. Olayların 29 Şubat’ta başlayan kamp söküm işleminden bu yana çıkan en büyük olay olduğu öğrenildi. Franceinfo, ‘Fransa’nın en büyük kenar mahellesi olan bu yerde böyle bir çatışma görülmemişti” diye yazdı.

DURUM ENDİŞE VERİCİ

France 3 Nord-Pas-de-Calais haberine göre, gösterilere destek vermek isteyen 150 kişilik bir grup Saint Omer (Pas-de-Calais) çıkışında durduruldu. Calais’e ulaşamayan grup geri dönmek zorunda kaldı. O kişilerden biri olan Roman adlı bir şahıs, “Ortada açık ve ağır bir serbest dolaşım engeli var” dedi. Durumu kınadığını açıklayan şahıs, durumun endişe verici olduğunu söyledi. Roman isimli kişi, ‘Yolcuların niyeti gösteriye katılmak değil, Calais Kampı’ndaki insanlara destek verip, onlarla tanışmaktı” ifadelerini kullandı.

Fransa, Musul için askeri yığınak yapıyor Dünya Hindistan'da başbakanı 'tehdit eden' güvercin tutuklandı Dünya Putin'in Özel Temsilcisi: 14 Temmuz'da Türkiye'yi uyardık Dünya Evli olduğu kadın torunu çıktı Dünya