Bu köfte adı ve tadıyla tarihin derinliklerinden geliyor

İçli Köfte Elazığ Mutfağının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor. Adıyla, tadıyla tarihten gelen lezzet, Anadolu kadının hamarat ellerinden sofralara uzanıyor.

Abone ol

İşte bu köfte adı ve tadıyla tarihin derinliklerinden geliyor.

Geçmişi 17. yüzyıla kadar uzanan ve adını da tarihi Harput Mahallesi’nden alan Harput Köfte, Elazığ mutfağının vazgeçilmez lezzetleri arasında.

Harput Köfte, kente gelen misafirlere sofraların yüz akı olarak sunuluyor. 150’ye yakın yemek çeşidine sahip Elazığ mutfağında Harput köftenin önemi bir başka.

Bulgurlu harç ve kıymalı içle Anadolu kadının maharetli ellerinde şekillenen köfteler her biri ‘lokmalık’ olarak hazırlanıyor. Tereyağı, ev salçası ve suyla yapılan sosta pişiriliyor. Sinirleri alınmış yağsız etin satırda dövülerek kıyma haline getirilmesi ile başlanılan yapım sürecinde peki diğer aşamalar ne?

Hazırlanan iç soğuduktan sonra küçük küçük lokmalıklar haline getiriliyor. Ardından da derin dondurucuda iyice soğumaya bırakılıyor. İç tamam, peki içli köfte olmasını sağlayan dıştaki bulgurlu kısım nasıl yapılıyor?

Harput köfteyi diğerlerinden ayıran en büyük özelliği lokmalık olması. Bir diğer özelliği ise, bulgurlu kısmın oldukça ince açılması. Diğer illerde kızartılarak ikram edilen köftenin Elazığ’daki farklı özelliğini ustası anlatıyor.

Harput köfte, yörede bayram başta olmak üzere özel günlerde hazırlanan sofraların vazgeçilmezleri arasında bulunuyor. Şimdilerde ise gastronomi turizminde marka değer olma yolunda ilerliyor.

ulusalkanal.com.tr

57'nci Alay için Tekirdağ'dan yola çıkan grup, yürüyüşünü sürdürüyor Yurt Uyuşturucu yüklü Bolivya bayraklı geminin sökümü İzmir’de yapılacak Yurt ​Yüzlerini boyadılar, Çizmeli Kedi rolü için hazırlandılar Yurt Gaziantep’te silahlı çatışma: 2 ölü, 2 yaralı Yurt