Yemen'e askeri operasyon başladı!

Ortadoğu’daki çatışma cephesinin adresi bu kez Yemen. Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap ülkeleri, Husi hareketini durdurmak için Yemen'e hava operasyonu başlattı. "Kararlılık Fırtınası" adı verilen operasyona 100 savaş uçağı ve 150 bin asker katıldı. ABD de operasyona lojistik ve istihbarat desteği yaptığını duyurdu. Operasyonlarda sivillerin de hayatını kaybettiği öğrenildi

Abone ol

Suudi Arabistan önce müdahale çağrısı yaptı sonra operasyon başlattı. Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap ülkeleri, Yemen’de Husi hareketine karşı 100 savaş uçağı ve 150 bin asker ile hava operasyonu düzenledi.

Suudi Arabistan’ın ABD Büyükelçisi Abdül bin Ahmet el Cubeyir, gece geç saatlerde kameraların karşısına geçti. 4 Körfez ülkesinin de aralarında bulunduğu 10 ülkenin operasyona katıldığını söyledi, ülkelerin isimlerini vermedi.

Ancak o ülkelerin isimleri ortaya çıktı. Operasyona Mısır, Fas, Ürdün, Sudan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Umman, Pakistan ve Bahreyn'in destek verdiği öğrenildi.

Dubai merkezli el Arabiye televizyonun haberine göre, Kuveyt, F18 Super Hornet savaş jetlerinden oluşan 3 grubu Zahran'daki üsse gönderdi. Birleşik Arap Emirlikleri 30, Bahreyn 8, Fas ve Ürdün de 6 jetle operasyona katıldı. Sudan'ın da 3 savaş uçağı göndermeyi teklif ettiği belirtildi. ABD ise operasyona lojistik ve istihbarat desteği sağlandığını duyurdu. Süveyş Kanalı'na giren Mısır'a ait 4 savaş gemisinin de Kızıl Deniz'e doğru ilerlediği belirtildi.

Hava saldırıları başkent Sana'da yoğunlaştı. Daylami hava üssündeki uçaksavar bataryaları ile dört savaş uçağının etkisiz hale getirildiği, Sana'nın güneyindeki Husilere ait askeri kampların da vurulduğu öne sürüldü.

Fransız haber ajansı AFP ölen sivil sayısını 13, Anadolu Ajansı 25 , Rus haber ajansı Sputniknews ise 65 olarak geçti. Ölenler arasında kadın ve çocukların da bulunduğu, bombardımanda çoğu evin de yıkıldığı belirtildi.

Husilere ait el Mesire televizyonu Sana'daki tüm sağlık personelinin acilen hastanelere gelip görev başında olmalarını istedi. Rus basınında Husilerin Suudi Arabistan'a ait uçaklardan birini düşürdüğü ve 2 pilotu rehin aldığı haberi geçti. Husilerin, ABD'nin Yemen'deki istihbarat operasyonlarının planlarını içeren gizli belgeleri ve ajan listelerini ele geçirdiği iddia edildi.

Öte yandan Türk Hava Yolları, Yemen seferlerini iptal etti.

Fransa Cumhurbaşkanı: Düşen uçağın 2. karakutusu da bulundu ancak içerik yok Dünya Kimlik tespiti ve arama çalışmaları 1 haftadan fazla sürebilir Dünya Pilotsuz F-16 geliyor Dünya Yunanistan'a yeni yaptırım Dünya