ABD kendi kıtasında da sıkışmaya başladı: Arjantin'le gerilim

Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner, ABD’nin suçluları koruduğunu ifade ederek, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda bu ülkeyi şikayet etti.

Abone ol

Başkan Cristina, bir süredir ABD’de bulunan eski Arjantin istihbarat şefi Antonio Stiusso’nun, hakkında İnterpol tarafından çıkarılmış arama emri olmasına rağmen kendilerine teslim edilmediğini söyledi. ABD hükümet sözcüsü, Arjantin Devlet Başkanının BM’deki açıklamasına rağmen, Stiusso hakkında hiçbir açıklama yapılmayacağını söyledi.

AMIA olayı olarak bilinen 1994’te gerçekleşen Buenos Aires’teki İsrail Derneğine yönelik bombalı saldırının soruşturma savcısı Alberto Nisman’ın 18 Ocak 2015’te intiharı sonrası görevden alınan Arjantin istihbarat teşkilatının (SI) Operasyonlar Daire Başkanı Antonio “Jaime” Stiusso ABD’ye kaçmıştı. Batı istihbaratlarıyla ilişkili olan Savcı Nisman ve Stiusso’nun yabancı bankalarda yüz binlerce dolarlık hesapları tespit edilmişti.

Arjantin yönetimi 2011 Şubatında bir ABD askeri uçağını arayarak içindeki onlarca kilo kokaini ve gelişmiş dinleme araçlarını sergilemesinden bu yana bu iki ülke ilişkileri neredeyse kesilmiş durumda. 2005 yılında Arjantin sahil kenti Mar del Plata toplantısında Serbest Ticaret Antlaşmasını reddederek ABD Başkanı Bush’a soğuk bir duş aldıran Kirchner yönetimini bu tarihten beri hiçbir ABD Başkanı ziyaret etmedi.

Özgür Uyanık/Buenos Aires

ulusalkanal.com.tr

'Artık dünya tek kutuplu olmayacak' Dünya Rus uçaklarına İran da karadan destek verecek Dünya Rusya, CIA üssünü vurdu Dünya Taliban, ABD uçağını düşürdü: Çok sayıda ölü var Dünya