15 Temmuz’u Avusturyalılar anlattı

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü için Türkiye'nin Viyana Büyükelçiliği’nde de anma törenleri düzenlendi. Türkiye’nin Viyana Büyükelçiliğinde Türkçe ve Almanca olarak düzenlenen etkinliğe, Avusturya’nın eski Dışişleri Bakanı Karin Kneissl, Avusturya Arkeoloji Enstitüsü ve Efes Kazı Başkanı Prof. Dr. Sabine Ladstaetter, Türkiye’nin BM Viyana Ofisi Nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Muhdar Gün, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Rauf Engin Soysal, UID Avusturya Başkanı Mahmut Koç, Vatan Partisi Avusturya Temsilcisi Yener Güneş ve salgın önlemleri nedeniyle sınırlı sayıda davetli katıldı.

Abone ol

Dışişleri Bakanı Karin Kneissl ve Prof. Dr. Sabine Landstatter’in 15 Temmuz etkinliğinde konuşmacı olması Avusturya gazetelerinde de geniş yer buldu.

Büyükelçi Ozan Ceyhun, etkinlikte yaptığı konuşmada,“15 Temmuz gecesi 2 binin üzerinde gazi ve 251 şehitle hain darbecilerin bertaraf edildiği, o gece ülkenin demokrasi tarihine altın harflerle yazıldı” ifadelerini kullandı. Ozan Ceyhun, babası edebiyatçı Demirtaş Ceyhun’un da darbelerle hedef alınan, tutuklanan bir isim olduğunu aktardı.

Ceyhun’un ardından kürsüye Dışişleri Bakanı Karin Kneisslçıktı. Konuşmasında iki ülke ilişkilerinin önemine vurgu yapan Kneissl, diplomasi ve diyalog konularında bilgiler verdi.

Darbe gecesi İzmir’in Selçuk ilçesinde bulunan Efes Antik Kenti’nde Avusturya’nın yürüttüğü kazı çalışmalarının Direktörü Arkeolog Prof. Dr. Sabine Landstatter de darbe gecesi ve sonrasında yaşadıklarını aktardı. 16 Temmuz günü acil bir toplantı yaptıklarını belirten Ladstätter, Türkçe yaptığı konuşmasında, “ekibimize isteyenlerin evlerine dönebileceklerini, Avusturya’ya dönebileceklerini söyledik ancak hiç kimse ayrılmayı kabul etmedi ve kazı ekibi kazı alanına diğer arkeologlar da buluntuları incelemek için iş başına geçti” dedi. Ladstätter’in konuşması katılımcılardan büyük alkış aldı.

Büyükelçi Ozan Ceyhun, kapanış konuşmasında, “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günümüzde bizimle birlikte olan Avusturya eski Dış İşleri Bakanı Sayın Dr. Karin Kneissl’a ve Sayın Prof. Dr. Sabine Ladstaetter’e ve de tüm konuklarımıza yürekten teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü için, Salzburg Başkonsolosluğu’nda da; Salburg,Tirol, Yukarı Avusturya ve Karintiya Eyaletlerinden davetlilerin katılımıyla bir etkinlik düzenlendi. Başkonsolos Berkan Pazarcı ve kitle örgütü temsilcilerinin konuşmalarında birlik ve beraberlik vurgusu yapıldı.

Mısır'dan Hafter'e askeri mühimmat yardımı Dünya Trump'ın Türkiye yaptırımı anayasaya aykırı bulundu Dünya ABD'den Çin'e yeni yaptırım Dünya Azerbaycan, Ermenistan'ın saldırılarına misli ile karşılık veriyor: Halk meclis önünde 'seferberlik' istedi Dünya