Haiko Maas: Çin gelecekteki süper güç

"Çin gelecekteki süper güç." Açıklama Almanya Dışişleri Bakanı Haiko Maas'dan geldi. Maas, Avrupa Birliği’ni Pekin’e yönelik ortak strateji oluşturmaya çağırdı.

Abone ol

"Çin gelecekteki süper güç." Bu önemli tespiti Almanya Dışişleri Bakanı Haiko Maas yaptı.

Alman Bakan, “Çin, Almanya’nın en büyük ticari partneri. Pekin ile diyalogu sadece ekonomik ve ticari konularla sınırlandırmamalıyız. Kendi değerlerimizi korumamız için ortak Avrupa stratejisine ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

Maas, eylül ayında yapılması planlanan AB-Çin zirvesinin ertelenmesinin sadece salgınla bağlantılı olduğunu belirtti. Sonuçlara ancak yüz yüze görüşmelerle varılabileceğini vurguladı. Zirvenin yıl sonundan önce yapılmasını umduklarını söyledi.

Almanya Dışişleri Bakanı, ABD ile ilişkileri de değerlendirdi. ABD’nin askerini Almanya’dan çekeceği yönündeki haberlerin iki ülke arasındaki ilişkileri etkilediğini söyledi. Maas, “Biz Transatlantik ittifak içinde yakın ortaklarız. Ama, bu ilişki karmaşık” ifadesini kullandı.

Bakan Maas, “Eğer iş, Amerikan güçlerinin bir kısmının geri çekilmesine kadar varırsa, bunu bir kenara not edeceğiz” uyarısını yaptı. ABD güçleriyle onlarca yıldır yapılan işbirliğini takdir ettiklerini, bunun her iki ülkenin çıkarına olduğunu söyledi. Ancak alınan kararlarda tek başına hareket edilmemesi gerektiğini belirtti.

Maas, ABD’deki ırkçılık karşıtı protestoları ve çıkan şiddet olaylarını da değerlendirdi. “ABD’de birçok gazeteci, protestoları aktarırken takip edildi ve saldırıya uğradı. Trump, gazeteciler için halk düşmanları ve düşük yaşam formu nitelendirmesinde bulundu. Bu davranışı, dünya genelindeki popülistlerden biliyoruz...Bu çok tehlikeli” ifadelerini kullandı.

Alman Bakan, “Beyaz Saray’da kim olursa olsun ABD ile ortaklığımız o kadar yakın ve yıkılmaz ki her türlü eleştiriye dayanacağından kesinlikle eminim” diye konuştu. Irkçılık sorununun sadece ABD’ye özgü olmadığını da ayrıca belirtti.

ulusal.com.tr

Arap ülkelerinde Kovid-19 kaynaklı can kayıpları ve vakalar arttı Dünya ABD'de Kovid-19 kaynaklı vaka sayısı 2 milyonu aştı Dünya Amerika’da George Floyd protestoları devam ediyor Dünya Suudi Arabistan'da Kovid-19'dan ölenlerin sayısı 746'ya yükseldi Dünya