Çin'den füzesavar tepkisi

Çin, Amerika ile Güney Kore'nin yaptığı ortak tatbikatlara ve Güney Kore'ye konuşlandırılan füzesavar sistemine tepki gösterdi. Dışişleri'nin yaptığı iki açıklamada da Amerika ve Güney Kore'ye tatbikatları durdurma çağrısı yapıldı. Öte yandan, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti de füze denemelerinin hedefinin Japonya'daki Amerikan üsleri olduğunu duyurdu.

Abone ol

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin yaptığı füze denemeleri sonrasında Amerika'nın Güney Kore’ye konuşlandırdığı Füzesavar sistemine Çin’den tepki geldi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gıng Şuang, ABD ve Güney Kore'nin konuşlandırdığı Füzesavar sistemine karşı olduklarını belirterek "Ulusal güvenlik çıkarlarımızı korumak için gerekli adımları atacağız. Bunun sonuçları ABD ve Güney Kore’nin omuzlarındadır. İlgili taraflara konuşlandırma sürecini durdurmaların tavsiye ediyoruz” dedi.

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, birkaç gün önce 4 balistik füze denemesi yapmıştı. Kore resmi haber ajansı KCNA'nın yayınladığı bir bilidiride füze denemelerinin hedefinin Japonya'daki ABD üsleri olduğu belirtilmişti.

ABD Başkanı Donald Trump da dün Japonya ve Güney Kore liderlerini telefonla arayarak desteğini bildirmişti.

Öte yandan, Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi bu sabah düzenlediği basın toplantısında Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin nükleer füze programını, ABD ile Güney Kore’nin de tatbikatları askıya alması durumunda bölgedeki krizin aşılabileceğini söyledi.

Füzesavar sisteminin Çin’in güvenlik alanında stratejik çıkarlarını tehdit ettiğini belirten Vang, "yol yakınken süreci durdurun” çağrısı yaptı.

Güneydoğu Asya'da istikrarın bölge ülkelerinin çabaları ile sağlandığına vurgu yapan Vang, "bu konuda yapılacak tüm provokatif eylemlerin bölge ülkelerin direnciyle karşılaşacağını" söyledi. Vang Yi, "bölgedeki istikrarın zarar görmesine izin vermeyeceğiz" dedi.

Rusya'dan da konu ile ilgili bir tepki geldi. Rus Savunma Bakanlığı yetkilileri ABD'nin anti füze savunma sisteminin Rusya ve Çin sınırları yakınında olmasının sadece savunma amacı gütmediğini söyledi. Öte yandan, dün de Norveç'in kuzeyinde 8 bin NATO askeri Rusya sınırına 160-300 kilometre mesafede tatbikata başlamıştı.

ulusalkanal.com.tr

ABD'den Menbiç açıklaması Dünya Anastasiadis, Enosis kararını "hata" olduğunu söyledi Dünya Trump'ın vize yasağı yargıya taşınıyor Dünya Afganistan'da askeri hastaneye saldırı Dünya