ABD, Türkiye'nin güneye ilerlemesini ve PKK/PYD'yi vurmasına karşı

Amerika, Türkiye'nin PKK'nı Suriye kolu PYD'yi vurmasından ve Cerablus'un güneyine doğru ilerlemesinden rahatsız... Türkiye'nin terör örgütü IŞİD'e karşı yaptığı operasyonları desteklediklerini açıklayan Amerikalı yetkililer, Türkiye'nin PKK/PYD'yi vurmasını ise desteklemediklerini söyledi. ABD Savunma Bakanı Ash Carter, Türkiye'nin yanı sıra PKK/PYD'yi de ortak olarak gördüklerini ifade etti.

Abone ol

Amerika'dan peş peşe Türkiye'nin Fırat Kalkanı operasyonu ve PKK/PYD terör örgütünü vurmasıyla ilgili açıklama geliyor. Amerika, Türkiye'nin güneye doğru ilerlemesinden ve PKK/PYD'yi vurmasından dolayı kaygı duyuyor.

Amerika Savunma Bakanı Ash Carter, Pentagon'da düzenlediği basın toplantısında, Fırat Kalkanı harekatı ile ilgili soruları cevapladı.

Türkiye'nin, PKK/PYD öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri ile çatışmasını istemediklerini dile getiren Carter, odak noktasının IŞİD ile mücadele olması gerektiğini savundu.

Türkiye ile PKK/PYD'nin çatışmasını istemediklerini belirten Carter, aynı zamanda Türkiye'nin Cerablus'un güneyine doğru değil batısına doğru hareket etmesini istedi.

Carter, Cerablus Operasyonu'na, Türkiye, batıya doğru hareket ettiği sürece destek verdiklerini söyledi. Bakan, Türkiye'nin güneye doğru ilerlemesine destek vermeyeceklerini açıkladı. Carter ayrıca Türkiye ile PKK/PYD'nin savaşmaması çağrısında bulundu.

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü John Kirby'e günlük basın toplantısında PKK/PYD'nin kontrolünde bulunan 10 köyün Türkiye'nin kontrolüne geçmesi hatırlatıldı. PKK/PYD'nin yanlız olup olmadığına dair soruya Kirby, PKK/PYD'nin ana omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri'ni desteklemeye devam edeceklerini söyledi.

Kirby, Türkiye'nin IŞİD'in bulunmadığı bölgelere operasyon düzenlediğini söyledi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Ben Rhodes da yaptığı açıklamada Türkiye'nin Cerablus'un güneyine inmesini ve PKK/PYD'yi vurmasını desteklemediklerini belirtti. Rhodes, Amerika'nın sadece Türkiye'nin sınırını güvenlik altına almasını desteklediklerini ifade etti.

Pentagon Sözcüsü Peter Cook, dün yaptığı açıklamada Türk Ordusu ve PKK/PYD arasındaki çatışmaların “kabul edilemez” olduğunu söylemişti.

Güvenlik uzmanları ise Türkiye'nin Cerablus'un hem güneyine hem de batısına doğru ilerlemesi gerektiğini vurguluyor. Bu sayede Türkiye, 90 kilometrelik sınırını IŞİD'ten temizlerken 40 kilometre güneye inerek de PYD'nin kantonları birleştirmesini önleyecek.

ulusalkanal.com.tr

Dışişleri Bakanlığı'ndan 'ABD' açıklaması Gündem ‘Kurban Yakalama Timi’ son hazırlıklarını yapıyor Gündem ABD'den vatandaşlarına uyarı Gündem Wall Street Journal: Türkiye, ABD’yi hazırlıksız yakaladı Gündem