Vatan Partisi ve işsizlikle mücadele
Türkiye ekonomisinin içinde bulunduğu kriz derinleştikçe, işsizlik daha da artıyor. TÜİK tarafından 15.4.2015 günü açıklanan sonuçlara göre, 2015 yılı Ocak ayı itibarıyla işsizlerin sayısı 3 milyon 259 bine yükseldi. Ayrıca 2 milyon 535 bin kişi de işsiz olmalarına karşın iş aramıyor ve bu nedenle “işgücü dışında” kabul ediliyor. İşsiz olmasına karşın kendisini emekli, ev işleriyle meşgul veya öğrenci olarak gösterenler de dikkate alındığında, işsiz sayısının 6 milyonu aştığı görülmekte. 15-24 yaş arasındaki gençlerde işsizlik oranı ise geçen yıl yüzde 17.7 iken, 2015 yılı Ocak ayında yüzde 20,0 düzeyine yükseldi. İş aramayan işsiz gençler de dikkate alındığında, bu oran daha da yükseliyor.
AKP iktidarı döneminin önemli özelliklerinden biri de, üniversite diplomalı işsizlerin sayısındaki artış.
Vatan Partisi İşçiye, İşsize, Emekliye Ne Getirecek? kitapçığında işsizlikle mücadelede çeşitli önlemler öngörülüyor.
YENİ İŞ OLANAKLARI
Öncelikle yapılması gereken, kamu sektörü yatırımlarının hızla artırılması. Ayrıca özel sektörün istihdam yaratıcı yatırımları da teşvik edilmeli. Böylece yeni iş olanakları yaratılacak.
Buradaki sorun, nereden kaynak bulunacağı.
Vatan Partisi, bu konuda birkaç öneri geliştiriyor.
Birincisi, devleti ve milleti soyanların mal varlıklarına, bankadaki paralarına devlet tarafından el konması. Ayrıca yağma ve israfın önlenmesiyle önemli bir kaynak yaratılacak. Son aylarda hükümet yetkililerinin araç alımları bile bu israfın ne büyük boyutta olduğunu gösteriyor. İsraf, Bülent Arınç’ın bile tepkisine yol açtı. Ayrıca sermaye piyasasında elde edilen kazançların vergilendirilmesi, “nereden buldun?” sorgulamasının yapılması, büyük servetlerin ve rant gelirlerinin etkili bir biçimde vergilendirilmesi de büyük kaynaklar yaratacak.
İşsizliğin artmasını önlemenin bir yolu ise kırsal kesimde küçük üreticiliğin ve kentlerde esnaf-sanatkarın yoksullaşmasını ve mülksüzleşmesini önlemek. Bu amaçla kooperatifçilik teşvik edilebilir ve tarıma yeniden destek verilebilir. Ayrıca tekelci sermayenin perakende ticarette esnaf-sanatkarı tasfiye eden uygulamalarına kısıtlama getirilebilir.
Yabancı işçilerin çalışmaları kısıtlanmalıdır.
Bölücü terör örgütünün faaliyetlerinin engellenmesi, özellikle Güneydoğu Anadolu’da tarım arazilerinin yeniden rahat bir biçimde kullanılabilmesini sağlayacak, yatırımları artıracaktır.
ÜRETKEN GÜCÜMÜZ ARTIRILMALI
Türkiye’de AKP döneminde bir ithalat çılgınlığı yaşanıyor. İnsanlar yerli maldan kaçıyor. Türkiye’de üretilen veya üretilmesi mümkün olan ürünlerde ithalatı kısıtlayıcı ve ihracatı artırıcı politikalarla mevcut işletmelerin kapasite kullanımı ve böylece istihdam olanakları artırılabilir; yerli malı kullanma kampanyaları açılabilir.
Avrupa Birliği ile girilmiş olan gümrük birliği işsizliğin önemli nedenlerinden biridir. Gümrük birliği ilişkisi sona erdirilebilir.
Üretim ve ihracat seferberliği gerçekleştirilebilir.
Ülke ekonomisinin gelişme eğilimleri ve yetişkin insangücü ihtiyacı ile eğitim politikalarının uyumlu bir biçimde planlanması, büyük bir kaynak kaybını önleyecek ve eğitimli işgücünün iş bulabilmesini sağlayacaktır.
İşgücüne yeni girenlere de işsizlik ödeneğinin ödenmesi, işsizlik ödeneğine hak kazanma koşullarının işçiler lehine değiştirilmesi ve işsizlik ödeneğinin sona ermesinin ardından devlet yardımının yapılması da, işsizlik sorunu çözüme kavuşturuluncaya kadar sorunları asgariye indirecektir.
İşsizliği önleyecek önlemleri Vatan Partisi formüle etmektedir. Aydınlık/Yıldırım Koç