Faruk Çelik'ten asgari ücret açıklaması

Hükümet seçim öncesi vaadettiği asgari ücrette 300 liralık artış için düğmeye bastı. Eski Çalışma Bakanı Faruk Çelik, "1 Ocak 2016'dan itibaren asgari ücret bin 300 TL olacak" dedi. TOBB ve Türk İş, artıştan memnuniyet duyacaklarını açıkladı. İstanbul Ticaret Odasu ve Ankara Sanayi Odası Başkanları da Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşerek asgari ücretteki artışa karşılık teşvik ve vergi kolaylıkları istedi

Abone ol

Hükümet seçim öncesi vaadettiği bin 300 liralık asgari ücret için teklifi asgari ücret komisyonuna götürecek. Eski Çalışma Bakanı Faruk Çelik'e göre asgari ücret 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren bin 300 lira olacak.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nden asgari ücrete düşünülen zamma destek verdi. TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, "memnuniyet duyarız" dedi. "Büyük bir memnuniyetle verilmesini biz uygun buluyoruz. Böyle bir karşıtlık varmış gibi. Biz karşı değiliz. Daha fazla kazansın işçimiz."

Türk İş Genel Başkanı Ergun Atalay da anlaşmaya varılmasını umut ettiklerini söyledi. "Yıllardır konuşuyoruz. Herkes konuşuyor. Bin 300 TL bizim için. Biz bu 40 senedir asgari ücretin trafıyız. 15 kişiden biri biziz. 40 senedir 3 kere anlaşarak imzaladık. Şimdi hükümet evet diyor. Zaten işverenler de evet diyor. Ortaklaşa imzalayacağımızı umut ediyorum"

Asgari ücret gündemi patronları da harekete geçirdi. Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Ankara’da bir araya gelen işveren temsilcileri teşvik ve vergi kolaylıkları talep etti.

İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, hükümetten Sosyal Güvenlik Kurumu priminde 3 puan indirim istedi. Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir de ilk 1 buçuk yılın yükünün devlet tarafından karşılanması gerektiğini söyledi.

Patronların teşvik ve vergi kolaylığı gibi taleplerine yanıt da yine Faruk Çelik'ten geldi. "Bizim teşvik politikalarımızı biliyorsunuz. Türkiye'de bölgesel teşvik ve benzeri bir çok teşvik uygulamalarımız var. Bu konularla ilgili 7 Haziran öncesinde de bir çok değerlendirmeler yapıldı. Bu konuda işverenlerin 7 Haziran'da hiç sesleri çıkmamıştı. Şimdi seslerini yükselttiklerini görüyorum ben. Ama asgari ücret bin 300 TL olacak"

Asgari ücret üzerinden gelir vergisi, SGK primi, işsizlik sigortası gibi vergi ve paylar alınıyor. İstanbul Ticaret Odası'nın istediği gibi SGK işveren priminde 3 puan indirim olursa, bunun devlete maliyeti yaklaşık 7 milyar lira olacak. Bunun 3 milyar liralık kısmını da devlet üstlenecek.

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi Direktörü Seyfettin Gürsel, hükümete "Kayıt dışı istihdam" uyarısı yaptı. Gürsel, artış yükünün tamamen işverene yıkılması durumunda kayıt dışı isdihdamın artabileceğini söyledi.

ulusalkanal.com.tr

Diyarbakır'da polis karakoluna bombalı saldırı! Gündem 3 polisin şehit olduğu patlamanın şiddeti gün ağarınca ortaya çıktı Gündem Ergenekon sanıklarının yurt dışı yasağı kalktı Gündem İlber Ortaylı’dan tepki: Cahilce yorum yapma... Gündem