Filistin’de 'Büyük Felaket'in 72. yılı
Filistin’in işgalinin üzerinden 72 yıl geçti. Onca seneye rağmen Tel Aviv tehcir politikasından vazgeçmedi. Filistinliler, vatanlarına geri dönecekleri günü bekliyor. Nekbe’nin şahitlerinin içindeki umut hayali hala güçlü…
O günleri hiç unutmuyor Filistinliler. Tehcir ve katliamın izleri gözlerinde… Ancak zafer ümidi de hala güçlü…
Gazze'nin güneyindeki Beni Suheyla er-Rifiyye kasabasında yaşıyor Mahmud Ebu Diyb… 81 yaşında… Nekbe'nin üzerinden 72 yıl geçmesine rağmen İsrail tarafında işgal edilen köyüne geri dönme ümidini hala canlı tutuyor.
İsrail, 14 Mayıs 1948'de tarihi Filistin topraklarını işgal etti. Ardından zorunlu tehcir ve katliamlar yaptı. O gün tarihe Nekbe olarak geçti. Yani Büyük Felaket… 72 yılın ardından ne İsrail işgal, zorunlu göç ve katliam politikasına son verdi ne de Filistinliler vatanlarından ve geri dönme hayallerinden vazgeçti.
Ailesiyle Gazze Şeridi yakınlarındaki Bi'r Muin köyünden zorla göç ettirilen Ebu Diyb, evlerine ait anahtar, iki eski silah ile 1984'ten kalma köy haritasını hala koruyor.
Kendisi de Filistin toprakları için İsrail işgaline karşı verilen silahlı direnişin içinde aldı. Ebu Diyb, işgale karşı koymak için elindeki tüfek ve silahla savaşmış bir Filistinli. O, köylerinin haritadaki yerini torunlarına anlatarak gelecek nesillere de topraklarına geri dönme bilinci ve arzusunu aşılıyor.
Ebu Diyb, evinin bahçesine kurduğu ve içinde Filistin'e ait yöresel ve kültürel eşyanın bulunduğu çadırını “daimi sığınağım” diye nitelendiriyor.
ulusal.com.tr