Özbekistan'da 2 bin yıllık antik kent bulundu
Çinli ve Özbek arkeologlardan oluşan kazı ekibi, Orta Asya'da yer alan ve geçmişi 2 bin yıl öncesine uzanan antik kenti gün yüzüne çıkardı.
Çin Sosyal Bilimler Akademisi (CASS) Arkeoloji Enstitüsü ile Özbekistan Arkeoloji Enstitüsü'nün iki yıl süren kazı çalışmaları neticesinde ülkedeki Fergana Vadisi'nde bulunan Mingtepe'de büyüklüğü neredeyse Monako'ya eşit olan antik bir kent ortaya çıkarıldı.
Çin Uluslararası Radyosu'nun haberine göre, araştırma sonucunda Mingtepe'nin, Fergana atları yetiştiriciliğiyle bilinen ve kadim İpek Yolu'nun kilit noktası olan Dayuan Krallığı'na bağlı önemli bir kent olduğu anlaşıldı.
Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, geçtiğimiz Haziran'da Özbekistan ziyareti esnasında yerel basınında çıkan makalesinde konuya değinerek, "Çin Kültürel Miraslar İdaresi, Çin Sosyal Bilimler Akademisi ve Çin Kuzeybatı Üniversitesi, Özbekistan ile ortak arkeolojik araştırma çalışmalarına aktif katılım göstererek, İpek Yolu'nun tarihi noktalarının gün yüzüne çıkarılmasına önemli katkı yapmaktadır." ifadesini kullanmıştı.
CASS'ye bağlı Arkeoloji Enstitüsü Direktörü Chen Xingcan, kültürel değişim ve iş birliğinin Kuşak ve Yol inisiyatifinin önemli bir parçası olduğunu vurgulayarak, "Arkeolojik çalışmalarda elde edilen kanıtlar, Kuşak ve Yol güzergâhındaki ülkelere kadim İpek Yolu'nun geçmişi hakkında daha çok bilgi sağlayacaktır. Bugün, Çinli ve yabancı arkeologlar, kadim İpek Yolu'nun yeniden keşfi için birlikte çalışmaktadır." dedi.
Ekip, ayrıca, bir mezar ve zanaat atölyesi de keşfetti. Bu keşif, Mingtepe'nin eski bir yerleşik yaşam bölgesi olduğunu kanıtlıyor. Elde edilen bulgular ışığında Mintepe'nin göçebe kabileler için geçici bir garnizon kalesi olduğu düşünülüyor.
2011 yılında Özbekistan Sosyal Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü ve CASS Arkeoloji Enstitüsü, bölgede kazı çalışması yapmaya dair bir anlaşma imzalamıştı. Mingtepe Projesi, Çin'in ulusal düzeyde bir arkeoloji enstitüsünün yurt dışında gerçekleştirdiği ilk çalışma niteliğinde.
ulusalkanal.com.tr