Gergedan böceği yakalayanlara para cezası

Son günlerde ortaya çıkan ve Iğdır’da da görülen gergedan böceği ile ilgili olarak Iğdır Orman ve Su işleri Müdürlüğü bir açıklama yaptı.

Abone ol

Iğdır Orman ve Su işleri Müdürü Mete Türkoğlu ve Iğdır Üniversitesi'nden Entomolog Yrd. Doç. Dr. Celalettin Gözüaçık bir açıklama yaptı.

Entomolog Yrd. Doç. Dr. Celalettin Gözüaçık, "Doğamızın yok edilmemesi için bu açıklamayı yapıyoruz. Bu böcek Tropikal ve Uzakdoğu hariç özellikle ülkemizde ve Dünya’nın her tarafında görülen bir böcektir. Özellikle Çiftleşme dönemi olduğu için akşamları ışığa yönelerek vatandaşlarımızın karşılaşması doğaldır. Özellikle erkeklerinin boynuzumsu bir çıkıntısının olması onların çok değerli olduğunu düşündürmekte, aslında Doğada yaşayan bütün canlılar bizim için değerli. Bu böceği maddi olarak kıyaslamak yanlış şuan her tarafta olan sıradan bir böcek, bunlar doğada hayvansal ve bitkisel atıklarla beslenmekte ve geri dönüşüm sağlamaktadır.Bu böcekler Doğanın her tarafında var bu dönem en fazla görülmesinin sebebi çiftleşme dönemi olduğu içindir" dedi.

Mete Türkoğlu ise para cezası verileceğini belirterek, şunları aktardı: "Bu Haberler uydurma bir haberdir bu böceklerin hiçbir parasal değeri yoktur. Bu Böcekler atıklarla beslenen bir nevi doğanın çöpçüsüdür diyebiliriz. Böyle giderse insanlar bu böcekleri satacam diye toplarsa neslinin tükenmesiyle karşı karşıya kalabiliriz. Vatandaşlarımıza sesleniyorum bunları toplamak Kanunlarımıza göre suç teşkil etmektedir. Biyolojik ve Ekolojik döngünün bozulmasına ilişkin 1000 ile 38 bin lira arasında para cezası verilecek ilimizde bu tür vakalarla karşılaştığımız taktirde cezai işlem başlatacağız dedi. Vatandaşlar geceleri ışığa gelen bu böcekleri kovsunlar başka bir şey yapmasınlar"

Böceği bularak Iğdır Orman ve Su işleri Müdürlüğü'ne getiren Iğdır Üniversitesi öğrencisi Kemal Yerlikaya, "4 tane buldum ama istesem bir çok böcek bulabilirim. Vatandaşlarımızdan ricam bu böceklerin hiç kimseye zararı olmaz aksine faydası vardır" dedi.

ulusalkanal.com.tr

Direksiyon başında kalp krizinden öldü Yurt ÇED toplantısına yurttaş engeli! Mahalleye bile alınmadılar Yurt Bursa'da köprüde bomba paniği Yurt Çöken inşaattan 3 can çıktı Yurt