Tagammu Partisi Kurucu-Onursal Başkanı Refaat El Saeed: Sünni-Şii çatışması ABD tezgahı

Ulusal Kanal, Türkiye-Mısır ilişkileri ve Yemen konusunda Mısırlı sol partilerin görüşlerine başvurdu.

Abone ol

Türkiye-Mısır ilişkileri ve Yemen’e müdahale ile tekrar gündeme gelen Sünni-Şii çatışması konularında, Mısır solunun önemli isimleri ile Kahire’de görüştük.

Kahire’de düzenlenen 39. yıl etkinliklerine katıldığımız, temsil edilen Tagammu Partisini, Partinin kurucu-onursal başkanıRefaat El Saeed “sosyalistlerin, milliyetçilerin ve aydınlanmacıların bir araya geldiği bir siyasi hareket” olarak tanımlıyor.

Mısır Parlamentosunda defalarca temsil edilen Tagammu Partisi, önümüzdeki sonbaharda düzenlenmesi beklenen Mısır Genel Seçimlerine hazırlanıyor.

Partinin 39.yıl etkinlikleri esnasında, başta Mısır olmak üzere Arap dünyasında sosyaslit fikirlerin yayılmasında öncü bir rolü olan tarih Profesörü Refaat El Saeed’le görüşme imkanımızı oldu.

Marksizmin Arap dünyasındaki etkileri, siyasal İslam ve Aydınlanmacılık gibi konularda 70’den fazla kitabı olan Rifaat El Saaed, Yaser Arafat olmak üzere bölgedeki siyasi figürlerle kader birliği yapmış bir siyasetçi.

Saeed, başta Türk-Mısır ilişkileri, bölgedeki karışıklık ve Yemen konularındaki sorularımızı cevapladı.

Türkiye’nin bölgedeki rolünün önemine vurgu yapan Saeed, Türkiye ve Mısır’daki Sosyalist, Milliyetçi ve Aydınlanmacı güçler arasında işbirliğinin şart olduğunu vurguladı.

Türkiye’nin Mısır başta olmak üzere Arap dünyası ile birlik yapması halinde bölgede ABD’nin sürdürdüğü politikaların sekteye uğrayacağını ifade eden Saeed, bölgesel birliğin kargaşaya ve teröre son vereceğinin altını çizdi.

Bölgede son dönemde tekrar yükselişe geçen Şii-Sunni çatışmasının ABD tezgâhı olduğunun altını çizen Saeed, Irak’ta başlatılan Sunni-Şii çatışmasının Yemen üzerinden bütün bölgeye yayılma tehlikesine dikkat çekti.

Saeeed, Mısırlı bir sosyalist olarak, Mısır hükümetinin Yemen’de, ABD müttefiki Suudi Arabistan’a destek vermesini nasıl değerlendiriyorsunuz sorumuzu da cevapladı.

Saeed partisininYemen konusunda tavrını değerlendirirken, “Tagammu Partisi olarak önce Mısır’ın milli çıkarlarını, sonrasında kalbi Kahire’de atan Arap dünyasının çıkarlarını ve son basamak olarak sosyalizmin çıkarlarını savunuyoruz, olguları yaşadığımız zaman, yer ve koşullara göre değerlendirmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Yemen’de yaşanan müdahaleyi “emperyalist bir müdahaleden çok bölge kuvvetleri arasında bir çatışma olarak değerlendiren Saeed, “bazen hiç haz etmediğiniz kuvvetlerle aynı safa düşebiliyorsunuz” ifadeleri ile Suudi Arabistan’ı işaret etti.

Yemen konusunda görüşlerine başvurma şansı bulduğumuz, Mısır Sosyalist Partisi Başkan Yardımcısı Dr.Hassan Halil ise “Yemen’de yaşananlar bölge ülkeleri arasındaki çekişmenin bir yansıması” ifadelerini kullandı.

Halil, Sosyalist Parti olarak, “Suudi müdahalesine karşıyız ancak Yemen’de yaşananlarda İran’ın yayılmacı politikalarının da payı olduğu bir gerçek” değerlendirmesinde bulundu.

“Irak ve Suriye’de İran’ın anti-emperyalist politikasını elbette ki destekledik fakat Yemen’de durum farklı” değerlendirmesinde bulunan Halil, bölgedeki kaosun kaynağının ABD tandanslı Büyük Ortadoğu Projesi olduğunu vurguladı.

Sinan Güzaltan/Kahire

ulusalkanal.com.tr

Fransa'yı kana bulayacaklardı Dünya Dışişleri Bakanlığı'ndan 'Mursi' tepkisi Dünya 800 kişinin öldüğü teknenin kaptanı yakalanmamak için bakın ne yaptı Dünya Üç katlı bina çöktü: 1 ölü, 9 yaralı Dünya