Libya ordusu Vatiyye Askeri Üssü'nde kontrolü sağladı

Türkiye'nin desteklediği Ulusal Mutabakat hükümeti Doğu Akdeniz'de güç dengelerini değiştirecek bir başarıya imza attı. Libya'da darbeci Hafterin batı komuta merkezi oalrak kullandıığı stratejik Vatiyye Üssü geri alındı. Ulusal Mutabakat Güçleri, 6 yıl sonra Hafter'in kullandığı Vatiyye Üssü'ne girdi. Hafter'in Trablus başta olmak üzere kıyı şeridine hava harekatları düzenlediği üste tam kontrol sağlandı. Bu hamle ile Libya'nın bütün batı bölgelerinin denetimi Libya hükümetinin oldu.

Abone ol

Doğu Akdeniz'da Mavi Vatan'ın güvenliği için önemli bir başarı sağlandı. Türkiye'nin desteklediği Libya Ulusal Mutabakat Güçleri, ülkenin batısındaki en büyük askeri üssün kontrolünü sağladı.

15 bine yakın asker kapasitesi ve pistleri ile stratejik değerdeki Vatiyye Üssü için başlatılan operasyon başarıya ulaştı.

Barış Fırtınası Operasyonu ile çölün ortasında geniş ve korunaklı bir alana kurulu üs, 6 yıl sonra Hafter'den geri alındı.

Barış Fırtınası Operasyonu'nu UMH'den Tümgeneral Usame Cüveyli yönetti. Cüveyli, Hafter'nin "Batı operasyonları komuta merkezi" olarak kullandığı üste tam kontrol sağlandığı duyruldu.

Hafter ve destekçileri 2014'ten bu yana Vatiyye Üssü'nü kullanarak başkent Trablusu bombalıyordu. Bu açıdan Haterin kanatları koparılmış oldu.

Türkiye destekli gruplar sahayı böyle kontrol etti.

Uçakları harabeye döndü bu üss Libya'daki mücadenin can damarlarından biri. Üssün geri alınması ile Ulusal Mutabakat Hükümeti, hava güvenliğini sağlayabilecek, hava harekatlarının kapsamı genişletecek.

Vatiyye Üssü aynı zamanda tarihsel açıdan da stratekik değerde. İkinci Dünya Savaşı sırasında Amerikalılar tarafından inşa edilen ve Ukbe bin Nafi olarak anılan Vatiyye, Mitiga Havalimanından sonraki en önemli hava üssü.

Bir dönem Kaddafi'ye ait Fransız yapımı çok maksatlı Dassault Mirage 2000 savaş uçaklarının filosu bu üstte konuşluydu. Arap Baharı'nda NATO'nun bombardımında alt yapı hiç zarar görmedi.

Vaityye Üssü, Tunus ve Cezayir'de de yakıt ikmali olmadan operasyon imkanı sağlıyor. Üste uzun süre yetecek kadar yaşam malzemesinin saklanabileceği bir sistem var.

Vatiyye'nin ele geçirilmesiyle Ulusal Mutabakat Hükümeti, güvenli bir üsse sahip oldu. Trablus'daki Zuvara Havaalanının da sivil uçuşlar için kullanılmasının önünü açıldı.

ABD'deki Kovid-19 aşı çalışmasından ilk olumlu sonuç alındı Dünya Koalisyonu karşıtı gösteriler tırmanıyor Dünya ABD'de Kovid-19 nedeniyle ölenlerin sayısı 91 bine yaklaştı Dünya BM'den İsrail'e tepki Dünya