Biden'ın Afganistan savunması: '''Kalıyoruz' deseydim daha fazla Amerikan askeri ne için öleceklerdi?''

ABD Başkanı Joe Biden, 20 yıllık Afganistan işgalinin kendilerine en az 1 trilyon dolar maliyeti olduğunu söyledi. Günlük 50 ila 300 milyon dolar masraf yapıldığını anlatan Biden, Afganistan'dan çekilme kararı alınmasaydı yeni asker göndermekte zorlanacaklarını söyledi. Biden, tahliye işlemlerini de zor şartlar altında sürdürdüklerini anlattı.

Abone ol

Yaşadıkları ağır mali kayba dikkat çekti. ABD'nin Afganistan'dan kaçış öyküsünü anlattı.

ABD Başkanı Joe Biden, Afganistan'dan tahliye sürecine ilişkin kameralar karşısına geçti. Biden şu ifadeleri kullandı:

- Bu tahliye operasyonu tehlikeli bir operasyon, riskler var. Zor şartlar altında sürdürüyoruz bu operasyonu. Can kaybı riski de var.

- Son 20 yılda bize bedeli 1 trilyon dolardan başlıyor. 20 yıllık bir maliyetin de sonlanması gerekmekteydi. Günlük 50-300 milyon dolar arası gibi rakamlar söz konusu olabilmekteydi. Çok büyük imkanlar harcadık.

Biden, Afganistan'dan çekilme kararı almasalardı yeni asker göndermekte de zorlanacaklarını belirtti:

- Eğer ben 2-3 Mayıs'ta 'Gitmiyoruz, kalıyoruz' deseydim o zaman daha fazla Amerikan askeri gitmek zorunda kalmaz mıydı? Ne için öleceklerdi? Taliban kuzeyde ve güneyde alanları ele geçiriyordu. ABD güçlerini yeniden konumlandırmak gerekiyordu. Oğlum Irak'ta savaştı. Siz oğlunuzu gönderir miydiniz?

Şu ana kadar yaklaşık 13 bin kişiyi tahliye ettiklerini belirten Biden, sürecin 31 Ağustos'ta tamamlanmasını hedeflediklerini ifade etti. Tahliye sırasında Taliban'dan ABD'lilere karışmamasını talep ettiklerini kaydetti.

İstanbul Heybeliada'daki orman yangını kontrol altına alındı Gündem Kabil'deki 104 Türk vatandaşı daha TSK'nin nakliye uçağı "Herkül" ile tahliye edildi Gündem Kolombiya ABD için çalışan Afganları geçici olarak kabul edecek Gündem İyi Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu'ya yumruk atan şüpheli tutuklandı Gündem