Türkiye, Rusya ve İran uzlaştı

Kazakistan'ın başkenti Astana'daki Suriye barış görüşmelerinden ilk olumlu karar çıktı. Türkiye, Rusya ve İran, Suriye'deki ateşkes ihlallerinin üçlü ortak mekanizma ile izlenmesi ve ateşkesin uygulanması konusunda uzlaşmaya vardı.

Abone ol

Astana'daki barış görüşmelerinin ikinci gününde ilk olumlu karar alındı. Türkiye, Rusya ve İran ateşkes ihlallerini üçlü ortak mekanizmayla izlemek ve ateşkesin uygulanması için anlaşmaya vardı.

Dün yapılan toplantıda taraflar birbirlerine taleplerini garantör ülkeler olan Türkiye ve Rusya ile Birleşmiş Milletler aracılığıyla iletmişlerdi.

Suriye yönetimi muhaliflerin temsil ettiği grupların kendilerini terör örgütleri IŞİD ve El Nusra'dan ayrıştırmasını talep etti. Muhalifler de ateşkesin etkin biçimde izleneceği ve ihlallerin yaptırıma bağlanacağı bir mekanizma kurulmasını istedi.

Muhaliflerin diğer talepleri arasında ateşkes ihlallerinin durdurulması, abluka altındaki bölgelere insani yardım ulaştırılması, İran askerleri ve Tahran'ın desteklediği milislerin ülkeyi terk etmesi ve 13 bin kadın siyasi mahkumlun serbest bırakılması yer alıyor.

Suriye yönetiminin diğer talepleri ise çatışmaların belli bir süre için durmasını ve ateşkesin kalıcı hale gelmesini içeriyor.

Bu arada görüşmelerde Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura’nın, İran'ın rejim yanlısı yabancı grup Hizbullah üzerinde söz sahibi olması nedeniyle Tahran yönetiminin ateşkese dahil edilmesi ihtiyacını vurguladığı öğrenildi.

Astana'daki barış görüşmeleri toplantıya davet edilmeyen amerika'nın kara gücü PYD/YPG'yi telaşlandırdı.

YPG, Astana'dan çıkacak kararlara uymayacakları açıkladı.

ulusalkanal.com.tr

Onur Sinan Güzaltan yazdı: Irak, Mısır ve İran arasında arabuluculuk yapıyor Dünya Donald Trump ve Sisi telefonda görüştü Dünya Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Flynn’e soruşturma iddiası Dünya ABD'de Donald Trump'a ilk dava hazırlığı Dünya