Merkez Bankası enflasyon tahminini açıkladı

Merkez Bankası, enflasyon tahminini yüzde 8 buçuğa çıkardı. Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada 2017'nin ilk çeyreğinde çekirdek enflasyon göstergesinin yükseldiği belirtildi.

Abone ol

Merkez Bankası, 2017 yılının ikinci enflasyon raporunu açıkladı. 2017 için enflastyon tahmini yüzde 8'den yüzde 8 buçuğa yükseltildi.

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, enflasyonun 2017 sonunda yüzde 70 olasılıkla yüzde 7,3 ila yüzde 9,7 aralığında olarak gerçekleşmesini öngördüklerini açıkladı.

Gıda enflasyonu tahmini de bu yıl yüzde 9, gelecek yıl için yüzde 7 olarak korundu.

Merkez Bankası, 2017'nin ilk çeyreğinde çekirdek enflasyon göstergesinin yükseldiği değerlendirmesi yaptı.

Merkez Bankası, döviz kurundaki aşırı dalgalanmalara da erken tepki vermeyecek.

Yıl sonu enflasyonundaki artış

Murat Çetinkaya, iktisadi faaliyet görünümündeki göreli iyileşmeye bağlı olarak yukarı yönlü güncellenen çıktı açığının 2017 sonu tahminini 0,2 puan yükselttiğini belirterek, "2017 ilk çeyrek enflasyonunun Ocak Enflasyon Raporu’nda verilen tahmine göre yüksek gerçekleşmesi ve enflasyon ana eğilimindeki yükseliş de yıl sonu enflasyonu tahminini 0,2 puan artırdı." dedi.

2018 sonu tüketici enflasyonu tahminini de yüzde 6’dan yüzde 6,4’e güncellediklerini dile getiren Çetinkaya, "Söz konusu güncellemede, 2017 sonu enflasyon tahmininin yükseltilmesi ve enflasyon ana eğilimindeki artış etkili oldu. Enflasyonun 2017 sonunda yüzde 8,5 olarak gerçekleştikten sonra 2018 sonunda yüzde 6,4’e gerileyeceği öngörüsünün, enflasyona odaklı bir para politikası duruşunun yanı sıra 2018 yılında birikimli döviz kuru etkilerinin ortadan kalkacağı ve iktisadi faaliyetin ılımlı seyredeceği bir görünüme dayandığını vurgulamak isterim." ifadelerini kullandı.

"Ankara'da ölümlü kazalara sebebiyet verecek 500 bin kombi var" Ekonomi Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'den Booking açıklaması: Ne istiyorsun kardeşim, gel buraya Ekonomi 'Enerji Kimliği Belgesi' zorunluluğu 2020'ye ertelendi Ekonomi Amazon'un ilk çeyrekte net kar ve geliri arttı Ekonomi