Dokunulmazlık teklifinin yasalaşması için 367 oy gerekiyor

Hakkında fezleke bulunan milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasıyla ilgili AKP’nin tekline CHP ve MHP destek vereceklerini açıkladı. Böylece 3 partinin sandalye sayısıyla potansiyel oy oranı 489 oldu. En az 367 oyun alınması halinde teklif yasalaşacak ve tüm dosyalar 15 gün içinde mahkemelere gönderilecek. Fezlekeli 129 vekilin yargılanmasına da Mayıs ayında başlanabilecek.

Abone ol

AKP'nin dokunulmazlıkların kaldırılması için Meclis'e sunduğu Anayasa değişikliği teklifine CHP ve MHP “Evet” dedi.

Peki süreç nasıl işleyecek?

Dokunulmazlıklarla ilgili AKP’nin Anayasa’da değişiklik teklifi Anayasa Komisyonu’nda görüşülüp Genel Kurul gündemine gelecek.

Gizli yapılacak oylamayla teklifin kabul edilmesi halinde Anayasa ve Adalet Komisyonlarıyla oluşacak karma komisyonda fezlekeler ele alınacak.

Teklif bu ay yasalaşırsa tüm dosyalar 15 gün içinde mahkemelere gönderilecek, 567 dosyası bulunan 129 vekilin yargılanmasına mayısta başlanabilecek.

AKP, CHP ve MHP’nin toplam 489 sandalyesi var. Bu üç parti içinde hakkında fezleke bulunan milletvekili sayısı ise 83. Genel Kurul’daki oylamada 367 oy sayısı aranacak. Eğer oylamada fireler 122’yi geçmezse teklif halkoyuna sunulmadan yasalaşabilecek. 330 ila 367 arasında oy ile kabul edilen tekliflerin ise Cumhurbaşkanı tarafından referanduma götürülmesi gerekiyor.

Teklif yasalaşırsa, Anayasa’nın “Bir milletvekili, Meclis’in kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz” hükmü, yürürlüğe girdiği tarihteki dosyalara uygulanmayacak. Mahkemelerin suçun ağırlığına göre parti liderlerini ve milletvekillerini tutuklama olasılığı da bulunuyor. Bunun için Meclis kararına da ihtiyaç duyulmuyor.

Fezlekeli milletvekillerinin 51’i CHP, 45’i HDP, 25’i AKP, 7’si de MHP’li. Fezlekesi olmayan tek parti lideri ise Başbakan Ahmet Davutoğlu. Hakkında en fazla fezleke bulunan milletvekili ise HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş.

ulusalkanal.com.tr

Bahçeli, kurmayları ve il başkanlarıyla bir araya gelecek Gündem Bahçeli, kurmayları ve il başkanlarıyla bir araya gelecek Gündem Genelkurmay Adli Müşavirliği'ne Tuğg. Hayrettin Kaldırımcı getirildi Gündem İki dava birleşti Gündem