Askeri Mahkeme kumpası tespit etti

Abone ol

Hava kuvvetlerindeki sahte rapor tasfiyesini ortaya çıkaran komutanlar kendilerini kumpas davalarının içinde buldu. Komutanların “uçuşa elverişli” olduklarını ispatladıkları sağlık raporları ve askeri yüksek idare mahkemesi kararları işleme konmadı. Balyoz ve "Askeri Casusluk" da ardı ardına gelince 60’ı aşkın savaş pilotu tasfiyeyi kabul etmek durumunda bırakıldı.

Uçuştan men edildikleri raporların gerçeği yansıtmadığını tespit eden komutanlar görevlerine devam edebilmek mücadele edince kumpas davaları devreye girdi. Komutanlar sağlıklı olduklarını ispatlayınca Balyoz ve İzmir Askeri Casusluk davalarına dahil edildi.

Tümgeneral Ayhan Gümüş ve Tuğgeneral Kubilay Baloğlu Balyoz davasından tutuklanırken Tuğgeneral Hakan Taşkesen İzmir’deki Askeri Casusluk davasında sanık oldu. İşte rapor sahteciliğini ortaya çıkaran komutanlardan Hava Tümgeneral Ayhan Gümüş'ün yaşadıkları bu kadar da olmaz dedirtti.

Tümgerenal Ayhan Gümüş Eskişehir Hava Sıhhı Muayne Merkezi raporuyla “iskemi” tanısı ile uçuştan men edildi. Gümüş’ün Ege Üniversitesi Hastanesi’nde yaptırdığı tetkiklerde “iskemi” teşhisinin doğru olmadığı tespit edildi. Tümgeneral Gümüş, sağlık raporuna itiraz edince Ankara Etimesgut Hava Sıhhi Muayne Merkezi’ne yönlendirildi, ancak sonuç değişmedi.

İkinci rapora da itiraz eden Tümgeneral Gümüş GATA Profesörler Kurulu’na sev edildi. GATA’daki ayrıntılı kontroller Tümgeneral Gümüş’ün uçuş için bir sakıncası olmadığını ve görevini yapabileceği ortaya koydu. Tümgeneral Gümüş GATA raporunun ardından bu kez de Milli Savunma Bakanlığı engeline takıldı. Bakanlık; raporun içeriğine itiraz edemedi ancak Gümüş’ün GATA profesörler Kurulu’na sevkinin usulsüz olduğunu öne sürerek işleme koymadı.

Pes etmeyen Ayhan Gümüş konuyu Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’ne taşıdı ve davayı kazandı. Kumpas ekibi Tümgeneral Gümüş’ün uçuşunu engellemeye kararlıydı. Mahkeme kararının 2011 yılına yönelik olduğu ve 1 yıllık kontrol süresinin bittiği bahanesiyle Gümüş bir kez daha muayneye gönderildi.

Bu seferki adres İzmir Şirinyer Hava Sıhhi Muayene Merkezi’ydi. Tümgeneral Gümüş'ün muayeneye GATA Profesörler Kurulu raporu ve mahkeme kararları ile gitmesi de sonucu değiştirmedi. Bir türlü pes etmeyen Tümgeneral Gümüş, İzmir'deki rapora da itiraz etti ardından da Balyoz kararları ile tutuklandı. 24 Eylül 2012'de tutuklanan Gümüş, 21 ay Hadımköy Askeri Cezaevi'nde kaldı.

Tümgeneral Gümüş Anayasa Mahkemesi kararı ile tahliye olduktan sonra uçuşunu engelleyen sağlık raporlarına bir kez daha itiraz etti. İstanbul GATA'da yapılan kontrollerde pilotluğunu engelleyecek bir sağlık sorununa rastlanmadı. Tümgeneral Gümüş Temmuz ayı içerisinde görev bölgesine giderek yeniden uçmaya başladı ancak Ağustos ayında yapılan Yüksek Askeri Şura kararları ile emekli edildi.

Kumpasın maliyeti 900 milyon dolar

Uçuştan men edilen komutanlar Türk Silahlı Kuvvetleri'nin vurucu gücüne komuta ediyor. Askeri kaynaklardan edinilen bilgiye göre "bu düzeydeki savaş pilotların rutin uçuş ve zorlu koşullara karşı kabiliyet geliştirme çalışmaları" hesaplandığında, üst düzey bir jet pilotunun TSK'ya maliyeti 15 milyon dolara ulaşıyor. 60'tan fazla muharip jet pilotunun tasfiyesinin Türkiye'ye maliyeti en az 900 milyon dolar olarak hesaplanıyor.

(Görseli büyütmek için üzerine tıklayınız)

Haber: Özer Sürmeli

ulusalkanal.com.tr

Kararın gereği yapıldı: O heykel kaldırıldı Gündem F-Tipi'ne yeni operasyon Gündem Muharrem İnce'ye partisinden sert tepki! Gündem Cezaevinden seslendi: ''Ben de tutukluyum'' Gündem