Rusya’dan Ukrayna savaş gemilerine ilişkin açıklama

Rusya-Ukrayna arasındaki gerilim bu kez Kerç Boğazı'nda su yüzüne çıktı. Rusya Kerç Bogazı'ndan geçen üç Ukrayna savaş gemisini ateş açarak durdurup gözaltına aldı. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, yaşananların Ukrayna'nın provokasyonu olduğunu söylerken, Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenkov, Rusya'yı saldırganlıkla suçladı. Tırmanan gerilim ve karşılıklı açıklamaların ardından Poroşenko, sıkı yönetim kanununu imzaladı. Türkiye'den ise Karadeniz'de tırmanan gerilim ile ilgili "sağduyu" çağrısı geldi.

Abone ol

Karadeniz'de sular ısındı.

Kerç Boğazı'nda sıcak saatler yaşandı.

Rus savaş gemileri ile Ukrayna savaş gemileri Azak Denizi'nde karşı karşıya geldi. Taraflar birbirini suçladı.

Rus gemisi, Ukrayna gemisine böyle müdahale etti.

Kırım'ın girişindeki Kerç Boğazı'nda Rus Donanması, Ukrayna Deniz Kuvvetleri'ne ait 3 savaş gemisini ateş açarak durdurup gözaltına almıştı.

Rusya'dan yapılan açıklamada Ukrayna ile Azak Denizi'nde meydana gelen hadise nedeniyle gemi trafiğinin kapatıldığı Kerç Boğazı'nın sivil gemilerin geçişine tekrar açıldığı belirtildi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kiev yönetimini suçladı. Lavrov, yaşanan olayların Ukrayna'nın bir provokasyonu olduğunu söyledi .

"Ukrayna gemileri, Azak Denizi ve Karadeniz’deki normal deniz trafiğini riske atacak davranışlar sergiledi. Yaşanan olayların, Ukrayna üst yönetimi tarafından doğrudan verilen emirle uygulanmış bir provokasyon olduğu çok açık. Ukrayna tarafı bu eylemi planlarken ABD ve Avrupa’dan bazı kazançlar sağlamayı umuyorlardı"

Lavrov, Ukrayna'nın Batılı destekçilerine, "siyasi skor peşinde koşanları sakinleştirin" çağrısı yaptı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zharova da tırmanan gerilim nedeniyle Rusya'daki Ukrayna maslahatgüzarının Rus Dışişleri'ne davet edildiğini belirtti.

Bir açıklamada Ukrayna'dan geldi. Savaş konseyini acil toplantıya çağıran Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Rusya'yı saldırganlıkla suçladı.

"Maalesef Rusya kırmızı çizgi nedir bilmiyor. Gemilerimiz normal seyrinde ilerlerken Rusya’nın saldırısına maruz kaldı"

İki tarafın açıklamalarının ardından Ukrayna'da sıkıyönetim ilan edildi. Poroşenko, sıkıyönetim kanununu imzaladığını duyurdu.

Poroşenko'nun imzaladığı sıkıyönetim kanunun 2 ay süreyle geçerli olacağı belirtildi. Kanun, parlamentonun onayının ardından yürürlüğe girecek.

Karadeniz'deki gerilimle ile ilgili Türkiye'den açıklamayı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yaptı.

Türkiye'den sağduyu çağrısı gelirken, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi de acil toplanma kararı aldı.

NATO ise Azak Denizi'ndeki Kerç Boğazı civarındaki gelişmeleri yakından izlediğini belirterek itidal çağrısında bulundu.

Öte yandan Avrupa Birliği, Rus sınır güvenliği teknesinden Ukrayna savaş gemilerine ateş açılmasına ilişkin, Moskova yönetimine Kerç Boğazı'ndaki geçiş serbestisini yeniden sağlaması çağrısı yaptı.

ulusal.com.tr

Karadeniz'de sıcak gece: Rusya, Ukrayna savaş gemilerini alıkoydu! Dünya ABD'li Cumhuriyetçi Senatör Mike Lee: Cinayet emrini o verdi Dünya İran'daki trafik kazalarında acı bilanço Dünya Alman ordusunda personel sayısı artabilir Dünya