Alsancak bu raporla yıkılamaz

ALSANCAK Stadı'nı Koruma ve Yaşatma Platformu, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın tesisin kapanmasına yol açan deprem statik raporunun, stadın yıkılmasına dayanak olamayacağını, konuyu mahkemeye taşıyıp yeni araştırma yapılmasını talep edeceklerini açıkladı.

Abone ol

ALSANCAK Stadı'nı Koruma ve Yaşatma Platformu, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın tesisin kapanmasına yol açan deprem statik raporunun, stadın yıkılmasına dayanak olamayacağını, konuyu mahkemeye taşıyıp yeni araştırma yapılmasını talep edeceklerini açıkladı.

Platform üyelerinin Alsancak Stadı'nda düzenlediği basın toplantısında konuşan İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ayhan Emekli, raporda kapalı ve açık tribünlerde can güvenliğinin olmadığı, betonarme sisteminin yetersiz kaldığı, zeminde sıvılaşma problemlerinin bulunduğu, kolonlardan birinde çatlama tespit edildiği ve mimarinin olumsuz olduğu kanaatinin yer aldığını söyledi. Güçlendirilme maliyetinin yüksek olacağı gerekçesiyle stadın yıkılmasının uygun görüldüğü raporun eksiklerini sıralayan Ayhan Emekli, şu iddialarda bulundu:

"Güçlendirme maliyetinin yüksek olacağı öngörüsü hiçbir somut çalışmaya dayanmamaktadır. Bizim tespitlerimizde güçlendirme ile deplasmanların sınır değerleri çözüme kavuşacaktır. Performans değerlendirmeleri sadece tribünler için yapılmış olup, idari binaya ait bir değerlendirme yoktur. Zemin etüdü olarak inceleme yapılmamıştır. Bitişikteki Dokuz Eylül Üniversitesi binası için yapılan zemin etütleri stat zemini raporu olarak gösterilmiştir. Bloklardaki çatlaklar ise sadece gözleme dayalı olarak tespit edilip, teknik bir araştırma yapılmamıştı. Zemindeki sıvılaşma sorunu da kanaat değerlendirmesine uygun değildir."

Stadın kapatılma kararına gerekçe olarak gösterilen, "Alsancak Stadyumu Tesisi'nin Bina Depremsellik Performans Analizi ve Karar Raporu Hazırlanması İşi" isimli statik raporun tesisin yıkılmasına dayanak olamayacağını öne süren Ayhan Emekli, iddialarını şöyle sürdürdü:

"Bizim hazırladığımız yeni raporu İzmir 2'nci İdare Mahkemesi'ne sunacağız. Bu doğrultuda yeterli araştırma yapılmasını talep edeceğiz. Alsancak Stadı'nın çürümeye bırakılmasına razı olmayacağız. İşi oldu bittiye getirerek, (Ben yaptım oldu) anlayışından vazgeçilmesini istiyoruz. Tarihi dokuyu bozacak hiçbir hamleye sessiz kalmayacağız. Bir an önce gerekli iyileştirmelerin yapılıp, stadın müsabakalara açılmasını, tesisin UEFA standartlarına göre dokuya uygun olarak yenilenmesini, buraya futbol müzesinin yapılmasını ve her gelişmenin halkla paylaşılmasını bekliyoruz."

KÖROĞLU'NDAN MARAŞ ÖRNEĞİ

Altay Futbol Şube Sorumlusu Umut Köroğlu ise aynı ligde yer aldıkları Kahramanmaraşspor'un maçlarını oynadığı 12 Şubat Stadı için de "depremde yıkılabilir" raporu verildiğini, ancak tesisin halen kullanıldığını söyledi. Geçtiğimiz pazar günü Kahramanmardaş deplasmanında olduklarını hatırlatan Umut Köroğlu, riskli olan tribünlerin açılmadığını belirterek, "Kahramanmaraş'ta müsabakalar rahat bir şekilde oynanıyor. Aynı durum Diyarbakır'da da geçerli. Tribünlerin bir kısmı kapalı ancak stat kullanılıyor. 7 aydır bizi oyalıyorlar. Riskli gördükleri tribünlere taraftar almayarak da maçlar oynanabilirdi" dedi.

Onur ATIŞ / DHA

Ve Şenes Erzik veda etti Spor Emenike: Beni sevmiyorlar Spor Altınordu kendine geldi Spor Servet Yardımcı, UEFA yönetim kuruluna seçilemedi Spor