Cumhuriyet Üniversitesi'nden önemli üretim
Üniversiteler salgınla mücadeleye destek olmak amacıyla çalışmalar yapıyor. İthal cihazların yerini yerli ve milli olanları alsın diye yoğun çaba sarf ediliyor. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nde tam da bu anlamda, sağlıkçılar ile hastanın temasını en aza indirgemek amacıyla "video laringoskop" cihazı geliştirildi. Kamu üniversite sanayi işbirliğiyle prototipi üretilen cihaza "LarinCOVIDeo" adı verildi.
Koronavirüsle mücadeleye destek olma amacıyla üniversitelerde de çalışmalar yapılıyor. Sağlık çalışanları ile hastanın temasını en aza indirgemek için yerli formüller aranıyor. İthal cihazların yerini artık yerli ve milli olanlar alıyor.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nde bu kapsamda "video laringoskop" cihazı geliştirildi.
Kamu üniversite sanayi iş birliğiyle prototipi üretilen cihaza "LarinCOVIDeo" adı verildi. Bu güne kadar 3 prototipi tamamlandı. Üretilen cihazın hasta ile temas eden kısmı “kullan at” tarzında geliştirildi.
Doç. Dr. Ahmet Cemil İsbir, bu cihaz ile entübasyon sırasında suni solunum cihazına bağlanacak hastaların, doktor ve diğer sağlık çalışanlarıyla minimum temas sağlamasının amaçlandığını belirtti. Böylece oluşabilecek enfeksiyon riskinin en aza indirgeneceğini söyledi.
Öte yandan Manisa Turgutlu ve Tunceli'deki Bilim Sanat Merkezlerinde de "video laringoskop" geliştirildi. Yine Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'ndeki öğretim üyelerinin tasarladığı cihazın prototipi Samsun Teknopark'ta üretildi. Bu alandaki üretim ve çalışmalar sürüyor.
ulusal.com.tr