Mısır'dan Türkiye ve Bülent Arınç açıklaması

Suudi Arabistan’ın himayesinde Mısır ve Katar arasında gerçekleşen ve Türkiye’de büyük ses getiren görüşmeleri Mısır basınına değerlendiren Mısır Dışişleri Bakanı Sami Şükri önemli açıklamalarda bulundu.

Abone ol

Suudi Arabistan’ın himayesinde Mısır ve Katar arasında gerçekleşen ve Türkiye’de büyük ses getiren görüşmeleri Mısır basınına değerlendiren Mısır Dışişleri Bakanı Sami Şükri önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye ve Katar iki ayrı konu

Şükri,, Mısır’ın Katar ile süren ilişkilerinin, Türkiye ile olan siyasi durumla bir ilgilisi olmadığını belirtti.

Şükri, Katar ile gerçekleşen görüşmelerde, Doha yönetiminin Mısır’la işbirliği yapmaya hazır olduğunu ifade etti ve bu yönde adımları takdir ettiklerini belirtti..

Bilindiği gibi Müslüman Kardeşler yanlısı yayınları nedeni ile Mısır yönetiminin tepksini çeken Katar merkezli El Cezire Mısır Kanalı, Mısır ve Katarlı yetkililer arasında gerçekleşen görüşmeden sonra Mısır’daki yayınlarına son verdiğini ilan etmişti.

Türkiye’nin resmi görüşünü anlamak zor

Mısır’ın Türkiye ile ilişkilerin kötüye gitmesini hiç bir zaman istemediğini ifade eden Şükri, Ankara yönetiminin Mısırla ilgili çelişkili açıklamalarını anlamlandırmanın güç olduğunu vurguladı.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın Türkiye ve Mısır barışmalı açıklamasını değerlendiren Şükri, Türkiye tarafından farklı seslerin geldiğini ve Türkiye’nni resmi görüşünün ne olduğunu anlamanın güç olduğunu belirtti.

Şükri, Mısır’ın Türk halkına saygısı olduğunu fakat Ankara yönetiminin Mısır politikasının altında farklı düşünceler yattığını ifade etti.

Şükri’nin açıklamasının zamanlaması ile dikkat çekti.

Geçtiğimiz pazartesi günü Bülent Arınç basına yaptığı açıklamada Türkiye’nin Mısırla olan ilişkilerini düzeltmesi gerektiğini fakat ilk adımın Mısır tarafından gelmesi gerektiğini ifade etmişti

Hemen sonrasında ise Tanju Bilgiç, Arınç’a cevap verircesine, Türkiye’nin, “Mısır halkının meşru taleplerinin iktidarlar tarafından kabul edilmesi gerektiğini savunmaya devam edeceği” ifadelerini kullanmış ve devrik Müslüman Kardeşler hareketine olan desteğin süreceğini ima eden bir açıklamaya imza atmıştı.

İhvan üyesi: Arınç’ın açıklamaları, Türkiye Devletinin resmi politikalarını temsil etmiyor

Bilgiç, “Mısırla ilişkilerin ancak, Mısır halkının özgür iradesinin siyasi ve toplumsal hayata yansıtıldığı zaman normalleşebileceğini” eklemiş ve Arınç’ın açıklamasını boşa çıkarmıştı.

Öte yandan Arınç’ın açıklamaları üzerine El Cezire Türk’e konuşan Müslüman Kardeşlerin Türkiye’de ikamet eden temsilcilerinden Cemal Hişmet, "Bülent Arınç'ın söyledikleri hakkında devletin yetkililerine sorduğumuz ve araştırdığımız kadarıyla şunu öğrendik: Sayın Arınç kendi şahsi fikri ve görüşünü belirtmişti. Bu sözlerin Türkiye devleti ve hükümetini temsil etmediğini anladık” açıklamasında bulundu.

Sinan Güzaltan/ Kahire

ulusalkanal.com.tr

Kaza yapan Türk gemisi battı! Dünya Erken seçim kararı iptal edildi Dünya Artık NATO ve ABD düşman Dünya Rusya'dan diplomasi atağı Dünya