Barış Harekatı'na 90 milyon Avro ceza

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı ve sonrasında Ada'nın bölünmüş kalması sebebiyle mahkum ettiği Türkiye için tazminat kararını açıkladı. AİHM, Türkiye'yi toplam 90 milyon Avro tazminat ödemeye mahkum etti.

Abone ol

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Kıbrıs müzakerelerini derinden etkileyecek bir karara imza attı. Mahkeme, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı nedeniyle Türkiye'yi Rum kesimine 90 milyon Avro tazminat ödemeye mahkum etti.

Mahkeme, Türkiye'nin 1974'te Kıbrıs'a gerçekleştirdiği askeri harekat sonrası kaybolan ve güneye göçen Rumların; ikametgah, mülkiyet ve seçim haklarının gaspedildiğine hükmetti.

Karar oy çokluğuyla alındı. 90 milyon Avro'nun 30 milyonu 1974 Kıbrıs Harekatı'nda kaybolan bin 456 kişinin ailelerine ödenecek. 60 milyon Avro' da Karpaz Yardımadası'nda yaşayan Rumlara verilecek. Ödemelerin 3 ay içinde yapılması kararlaştırıldı.

Karar, Rum Kesimi'nin 1994'te açtığı ve 2001 yılında bağlanan kararın devamı niteliğinde. AİHM 2001'de, Rum kesiminin başvurusunun çoğunu haklı bulmuş, ancak tazminat konusunu ileri bir tarihe ertelemişti.

Türk yargıç Işıl Karakaş'ın Türkiye'yi mahkum eden kararın bazı bölümlerinde Rumlar'ın lehine oy kullanması dikkat çekti.

Mahkeme, 13 yıldır vermediği kararı Kıbrıs müzakereleri sürerken açıkladı. Karar, masadaki Türk tarafı üzerinde hem siyasi hem de hukuki baskıya neden olacak.

Uzmanlar, karara tepkili. Bunun yalnızca bir tazminat davası olmadığını belirten diplomatlar, AİHM'in siyasi yargılama yaptığı ve Kıbrıs Barış Hareketı'nı mahkum ettiği görüşünde.

Kararın açıklanmasından önce Reuters haber ajansına konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da, kararın uluslararası hukuk açısından “bağlayıcı” olmayacağını ve Türkiye için değersiz nitelikte olduğunu söyledi.

Yeditepe'de 19 Mayıs seferberliği! Gündem KCK Basın Davası'nda tutuklu kalmadı Gündem Türkiye ekonomisi tepetaklak Gündem İslam kongresi bitti Gündem