Afet zararına hasar tazminatı ödenecek

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, doğal afetlerden zarar gören çiftçiye 780 milyon liralık tazminat ödeneceğini açıkladı. Bakan Pakdemirli, bu yıl içinde meydana gelen afetler nedeniyle 4 milyon 300 bin dekarın üzerinde tarımsal alanın etkilendiğini belirtti.

Abone ol

Aşırı kar yağışı, aşırı sıcak, dolu, sel, don, fırtına, yangın ve hortum gibi doğal afetler, tarım üretimini olumsuz etkiliyor. Üretim alanlarında ve ürünlerde zarara yol açıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı ise duruma müdahale ederek, doğal afetlerden zarar gören çiftçiye, 780 milyon liralık tazminat ödeneceğini duyurdu.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bu yıl içinde meydana gelen doğal afetlerin 57 ilde 163 bin 850 üreticiye ait 4,3 milyon dekarın üzerinde tarımsal alanı etkilediğini söyledi.

Bakan Pakdemirli konu ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Doğal afetlerin yol açtığı zarara dikkati çekti. Buna karşı TARSİM'in önemli bir güvence olduğunu belirtti. Ekspertiz çalışmalarının tamamlanmasının ardından da hasar tazminat ödemelerinin yapılacağını duyurdu.

Pakdemirli, üreticilerin, tarım sigortası kapsamında olan riskler için TARSİM hasar raporu, kapsam dışı afetler için de il-ilçe hasar tespit komisyonu raporuyla, tarımsal kredi borçlarını erteletebileceğine ya da taksitlendirebileceğine işaret etti. Ayrıca TARSİM kapsamında olmayan afetlerle ilgili de valiliklerin il acil destek ödeneği talep edebileceklerini bildirdi.

Mayıs ayında ani sıcaklık değişimleri Akdeniz ve Ege bölgelerindeki bazı illerde narenciye, zeytin ve bağ üretim alanlarında zarara yol açmıştı. Aşırı sıcak zararı tarım sigortaları kapsamında bulunmuyor.

Üreticiler talep etti. Bakanlık gelen talepler üzerine harekete geçti. Pakdemirli, önümüzdeki yıl itibarıyla narenciyede sıcaklık zararının TARSİM kapsamına alınması için bilimsel bir çalışma başlattıklarını bildirdi.

Fed faiz oranını sabit tuttu Ekonomi Hizmet ihracatçısına destek Ekonomi Hak-İş Genel Başkanı Arslan: Sendikal örgütlülüğün olduğu yerde çocuk işçiliği olmaz Ekonomi Kıdem tazminatı tehlikede Ekonomi