Taliban 1 haftada 10 vilayeti kontrol altına aldı

Afganistan'daki hızlı ilerleyişini sürdüren Taliban, Başkent Kabil’e yaklaşıyor. Taliban son olarak Kabil’e 150 kilometre uzaklıktaki Gazne vilayetini de kontrolüne aldı. Afgan hükümet güçlerinin Taliban'a karşı kontrolü kaybettiği vilayet merkezi sayısı 10'a yükseldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Afganistan'da barışın tesis edilmesi için Taliban liderleriyle görüşebilirim mesajı geldi.

Abone ol

ABDordusunun 20 yıllık işgalin ardından yenilgiyi kabul ederek çekilme kararı aldığı Afganistan’da Taliban’ın hızlı ilerleyişi devam ediyor.

Afganistan’ın Orta Asya ile bağlantısını sağlayan kuzey vilayet merkezlerini peş peşe kontrolüne katan Taliban, son olarak Kabil’e 150 kilometre uzaklıktaki stratejik Gazne vilayetine girdi. Böylelikle, son 1 haftada Afgan hükümet güçlerinin Taliban'a karşı kontrolü kaybettiği vilayet sayısı 10'a yükseldi.

Gazne, Afganistan’ın güney vilayetlerini Kabil'e bağlayan güzergâh üzerinde bulunması açısından stratejik önem taşıyor. Gazne’nin, Taliban'ın başkent Kabil'i alma olasılığını güçlendireceği yorumları yapılıyor.

Taliban güçleri ayrıca Afganistan'da ilk kez bir kolordu komutanlığını kontrolüne aldı. Kunduz İl Şura Vekili Emruddin Veli, Ülkenin kuzeyindeki Kunduz vilayetinde bulunan 217 Pamir Kolordu Komutanlığı, Taliban'ın denetimine geçti.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin Afganistan politikasına dair mesajlar verdi. Afganistan'da barışın tesisi için çalışma içinde olduklarını söyleyen Erdoğan, ''Benim de Taliban liderlerini kabul etme durumum olabilir.'' dedi:

- Taliban'la bazı görüşmelere varıncaya kadar şu anda ilgili kurumlarımız çalışıyor. Hatta belki ben bile onların lideri durumunda olacak olanı kabul etme durumum olabilir. Eğer üst düzeyde bunları kontrol altına alamazsak, bu defa Afganistan’daki barışı sağlamamız mümkün olmaz. Bütün bunlarla birlikte bazı adımları atıp yanımıza kimleri alabiliriz, onların çalışmasını yapıyoruz. Ve ben bununla ilgili olarak da ilgili üst düzey yöneticilerimi yurtdışına gönderdim. Aynı şekilde katarla görüşmem oldu. Burada Taliban’ın attığı adımları nerede durdurabiliriz, nerede sulhe yönelik bir adım atarız? Şu anda Afganistan’da bu konumdayız, Afganistan’ı bir kenara itemeyiz...

Strateji uzmanları da Taliban'ın Afganistan'da diplomatik geçerliliği olan bir grup haline geldiğine vurgu yapıyor ve Türkiye'nin çıkarları doğrultusunda Taliban liderleriyle görüşmeler yapabileceğini belirtiyor.

ABD Kabil Büyükelçiliğindeki personeli için asker gönderiyor Dünya Çin'de fillerin uzun yürüyüşü Dünya Fransa'dan Afganistanlı göçmenlerle ilgili karar Dünya Çin-ABD-Rusya-Pakistan Dörtlü Toplantısı: Afganistan konusunda kritik görüşme Dünya