Bayraktar: Özel sektör eti 4-5 kat karla satıyor

Hükümetin tavan fiyat uygulamasına rağmen ette fiyat tartışması sürüyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, özel sektörün eti, Et ve Süt Kurumu’nun 4 - 5 katı kârla sattığını belirtti. Ette bazı çevrelerin tekel oluşturduğunu anlatan Bayraktar, devletin alım satım yaparak piyasayı düzenlemesini istedi.

Abone ol

Ette fiyat tartışması devam ediyor. Hükümetin uyguladığı tavan fiyatın da sorunu çözmediği Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin yaptığı araştırmayla bir kez daha gözler önüne serildi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, özel sektörün eti, Et ve Süt Kurumu’nun 4 - 5 katı kârla sattığını belirterek, devletin alım satım yaparak piyasayı düzenlemesini istedi. Ette bazı çevrelerin tekel oluşturduğunu anlatan Bayraktar, Rekabet Kurulu’na gidebileceklerini belirtti

Ziraat Odaları Birliği, 2 büyük market ile devletin Et ve Süt Kurumu’nda et fiyatlarını mercek altına aldı. Araştırmaya göre, özel sektör üreticiden ve devletten 4 - 5 kat fazla kâr ediyor. 250 kilogramlık bir karkastan üretici 498 lira, Et ve Sür Kurumu 538 lira kazanç elde ederken ülke geneline yayılmış bir süpermarken 2 bin 576 lira kazanıyor.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, bu tabloya "insafsızlık" sözüyle tepki gösterdi, özel sektörün Et ve Süt Kurumu'ndan 5 kat daha fazla kar ettiğine vurgu yaptı.

Süpermarketlerin sadece eti değil meyve ve sebzeyi de çok yüksek kârla sattığını belirten Bayraktar "Üreticiler ve market arasındaki makasın çok açık olduğunu görüyoruz. Hallerde ve pazarlarda bu makas bu kadar açık değil. ESK’nin bu piyasayı regüle etmek gibi bir görevi var. Piyasaya daha büyük miktarda alım satım yaparak piyasayı düzenlemeli” dedi.

Öte yandan fahiş fiyat tartışmalarının sorulduğu Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci "Her alanda köklü değişiklikler olacak" dedi. Bakan Tüfenkci, üreticiyi ve tüketiciyi mağdur eden tarladan 1 liraya alınıp markette 5 liraya çıkan sebze meyve fiyatlarına karşı önlem alınacağını belirtti. Tüfenkci, marketlere kâr marjı konulacağını belirterek “Yüzde 25-30 olabilir kâr. 1 lira ise nakliyesi ile en fazla 2 lira olur ama yüzde 500 kâr olmaz” dedi.

Bayraktar: Özel sektör eti 4-5 kat karla satıyor paylaşan: ulusalkanalulusalkanal.com.tr

Benzine 5 kuruşluk zam geldi Ekonomi Danıştaydan 'emekli ikramiyesi' kararı Ekonomi Fındıkta fiyat şoku devam ediyor Ekonomi Renault'ta üretim durdu Ekonomi