Komutanlar PKK'ya ayrı başlık açtı

Tezkerelere son şeklin verildiği Bakanlar Kurulu'nda, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları bakanlara iki buçuk saat süren bir brifing verdi. Brifingde PKK için ayrı bir başlık açıldı. İç güvenlik tehdidinin arttığı vurgulandı. Komutanların birinci önceliği ise uçuşa yasak bölge değil, güvenli bölge oldu. Amerika'nın destek vermemesi halinde, güvenli bölgenin tek taraflı ilan edilebileceği belirtildi.

Abone ol

Irak ve Suriye tezekeresi Bakanlar Kurulu'nda netleşti. Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk, Kara Kuvvetleri Komutanı Hulusi Akar, Genelkurmay İkinci Başkanı Yaşar Güler ve Genelkurmay Harekât Daire Başkanı Erdal Öztürk Bakanlar Kurulu'na sunum yaptı.

Brifing iki buçuk saat sürdü. Komutanlar sadece Suriye ve IŞİD konularını masaya yatırmadı, PKK için ayrı bir başlık açtı.

Brifingde PKK'nın başta okul yakma ve kimlik kontrolü gibi eylemleri olmak üzere yasadışı faaliyetleriyle ilgili raporlar sunuldu.

İç güvenlik sorununun arttığına dikkat çekildi. Suruç, Hakkari ve Şırnak hattına Diyarbakır'dan 8 tabur sevk edildiği belirtildi.

Yapılan sunumda birinci öncelik uçuşa yasak bölgeye değil, güvenli bölgeye verildi.

Uçuşa yasak bölgenin, Suriye yönetiminin hareket kabliyetini kısıtlayacağı ifade edildi. PYD ve IŞİD'in elinde uçak olmadığı ve tehdidin karadan geldiği vurgulandı.

Uçuşa yasak bölgenin güvenli bölgeler kurulmadan işe yaramayacağı ifade edildi. Amerika, uçuşa yasak bölgeye karşı, güvenli bölgeye ise soğuk bakıyor. Komutanlar, güvenli bölge için koalisyon ülkelerinin ikna edilmesi gerektiğini söyledi.

Genelkurmay ikinci ihtimale karşı da planlarını yaptı. Eğer Amerika ikna olmaz ve koalisyon ülkeleri destek vermezse, Türkiye'nin güvenli bölgeyi tek yanlı olarak Suriye'de ilan etmeye hazır olduğu vurgulandı.

Güvenli bölgelerin, Suriye'nin kontrol edemediği alanlarda oluşturulacağı bildirildi. Aynel Arap, Telabyad ve sınırların Suriye tarafı güvenli bölge seçenekleri olarak masaya yatırıldı. Genelkurmay, kış şartlarını da göz önüne alarak, güvenli bölgenin bir an önce kurulmasını istiyor. Bölgeler kurulursa, hem IŞİD'e hem de PKK'ya karşı korunacak.

ulusalkanal.com.tr

Erdoğan'dan tezkere yorumu! Gündem Türkiye'de Ebola'dan ilk ölüm gerçekleşti Gündem İşçi Partisi: Ülkemizde yabancı askerlerin konuşlanmasına hayır Gündem 13 yıldır gasp edilen hakkımızı geri aldık! Gündem