Soma madeninden sağ çıktı! Şimdi Meclis yolunda

Abone ol

Sefa Köken. Doğma büyüme İzmirli. 30 yaşında bir maden işçisi. 2014 yılının Mayıs ayı, hayatı için bir dönüm noktası oldu. 13 Mayıs’ta Soma’da yaşanan katliamda 301 arkadaşını kaybetti. Hep yaptığı gibi isyan bayrağını ilk çekenlerden biri oldu o. Boyun eğmedi. Şimdi işsiz. Emek mücadelesi verirken Vatan Partisi ile tanıştı. Her zaman hayatının merkezine koyduğu mücadeleyi bir adım daha öteye taşıdı, Vatan Partisi İzmir 2. Bölge milletvekili adayı oldu.

Kınıklı çiftçi bir ailenin iki çocuğundan biri Sefa Köken. Ailesinin en küçüğü. “Domates, pamuk, biber, mısır ekerdik “ diyor Köken, ancak meslekleri zevkli olmasına rağmen geçinmelerine yardımcı olmadı. Kınık Meslek Lisesi’nde muhasebe okuyan Köken, okulunu bitirince İzmir’e gelmeye karar verdi. Hayatının her anında onurlu yaşamayı kendine ilke edindi; askere gidene kadar önce bulaşıkçılık yaptı, sonrasında ise aşçılığa terfi etti. 21 yaşında askerden dönen Köken, hayatını değiştiren mesleğe o zaman adımını attı; madene girdi.

Askerde 3 Trilyonluk Yolsuzluğu Ortaya Çıkardı 2004 yılında Tunceli’de askerlik yapan Sefa Köken haksızlıkların karşısında dimdik duran tavrından orada da ödün vermedi. “Tugay kantininde muhasebecilik yapıyordum. Ayda 600 milyarlık mal alıyorduk. Bunun muhasebesini tutuyordum. 2-3 trilyonluk yolsuzluk yakaladım, belgelendirdim. Yasak olduğu halde bir gece tugay komutanının karşısına çıktım. Gözümü kararttım. 5 subayı görevden aldı. Tugay komutanı bana ödül verdi” diyor.

“Müdür ‘Yerüstünde öldü diyeceksin’ dedi” Madenciliğe İmbat’ta başlayan Köken, karanlık gerçekler ile ilk o zaman karşılaştı. Çalıştığı zaman gözünü kararttığını, izin bile yapmadığını ifade eden Köken o sıralarda yeraltında bir arkadaşını kaybetti. Cenazeyi canla başla çalışarak 4 saatte çıkarabildiklerini söyleyen maden işçisi Köken, sonrasında müdürün o sözleriyle karşı karşıya kaldı: “Yer üstünde öldü diyeceksin”. Ama o dürüstlüğünden ve onurundan ödün vermeden mahkemede gördüklerini anlattı, “Emniyetçi bacada çay içiyordu. Tahkimat yoktu. Yeraltında öldü.” Ölen madencinin eşine 100 bin TL verildikten sonra davadan vazgeçince tek başına kalan Köken işten atıldı. Daha sonra tam 7,5 sene tazminatını alamadı. Kızgınlık ve kırgınlık ile 2 sene boyunca Kınık’a gitmeyen ve Aliağa’da işe başlayan Sefa Köken, annesinin çağrısını dinleyerek Kınık’a geri döndü, evlendi ve kırgın ayrıldığı maden ocaklarına Soma Komürleri Eynez ocağında geri döndü.

“Kızı Katliam Günü Doğdu” Eşinin doğumu için 13 Mayıs tarihine randevu alan Köken’in hayatı o gün tamamen değişti. Bergama Devlet Hastanesi’ne geldiğinde “ Madende yangın var” diye telefon alınca, eşini bırakıp maden ocağına koştu. Arkadaşları için günlerce madende kalan ve arama kurtarma ekibinde olan Sefa Köken eşini ve çocuğunu ancak kurtarma çalışmaları sonlanınca görebildi. Kızının doğduğu hastanede, madenci arkadaşının ölüm haberini aldı. Ayrıca ölen arkadaşının çocuğunun doğumuna şahit oldu. “Ogün çalışsam ben de olmayacaktım” diyor Köken. Cemre koydular kızının adını. Şimdi işsiz. Kızına ve tüm çocuklara iyi bir gelecek hazırlamak için, Vatan Partisi saflarında mücadele ediyor.

Vatan’la Meclis Yolunda Vatan Partisi ile CHP’den istifa ettiği sürecin hemen sonrasında tanıştığını söyleyen Sefa Köken, “İzmir’de o kadar milletvekili var, biri gelmedi. Kılıçdaroğlu Kınık’a geldi. ‘Ekmek için Ekmeleddin’e oy verin’ dedi gitti. Kılıçdaroğlu ile 3 kez görüştüm. ‘Grup toplantısında söyleyin. 3 bin kişi sokaktayız’ dedim. Tek kelime konuşmadı. Vatan Partisi ile bu süreçte tanıştım. Vatan Partisi Genel Sekreteri Serhan Bolluk 2 ay Kınık’taydı. Yanımızda oldular. Yol gösterdiler. Meclis’te yoklar ama Meclis’tekilerden daha fazla sahip çıktılar” diyen Sefa Köken, mücadele eden, bedel ödeyen ve karşılık beklemeyen insanları gördükçe partiye bağlandı.

“O Meclis Var Ya, Elimden Çeker” Hayatının her dönemi azim ve mücadele dolu olan Sefa Köken, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’ten gelen Milletvekilliği teklifini yanıtsız bırakmadı. “Ben zaten mücadele ediyorum. Milletvekiliği kravat takıp, el kaldırmak değil. Ben sokaktayım, kahvedeyim” dedi ve İzmir 2. Bölgeden Milletvekili adayı oldu. Meclise girdiğinde bugüne kadar vediği onurlu yaşam mücadelesini, kürsüye de taşıyacak Sefa Köken. “O Meclis var ya elimden çeker. Bir tane makam arabası bırakmam. O çiftçinin çektiği çileyi, aç susuz ölen madenciyi, herşeyi anlatırım. Ben bunları kendim yaşadım” diyor. Sefa Köken tüm Türkiye’yi mücadelenin merkezi olan Vatan Partisi’nde birleşmeye, iktidar olmaya çağırıyor.

ulusalkanal.com.tr

Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı İsmail Hakkı Pekin 'Kozmik Oda Krizi'ni anlattı Gündem Vatan Partisi İsveç Temsilciliği kuruldu Gündem Sakarya'da ilginç eylem! Gündem İşte seçimden sonraki Türkiye'nin gündemi Gündem