İç güvenlik operasyonlarında bir ayda 175 terörist etkisiz hale getirildi

Terörle mücadele kapsamında, ekim ayındaki iç güvenlik operasyonlarında 175 teröristin etkisiz hale getirildiği bildirildi.

Abone ol

İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı, Bakanlık faaliyetleriyle ilgili aylık basın bilgilendirme toplantısı düzenledi.

İçişleri Bakanlığı koordinesinde ekim ayında kırsal alanda 3’ü büyük, 37’si orta çaplı toplam 9 bin 885, şehirlerde de bin 857 iç güvenlik operasyonu düzenlendiğini belirten Çataklı, "Operasyonlar neticesinde İçişleri Bakanlığı Terörden Arananlar Listesi'nde kırmızı kategoride aranan 3, turuncu kategoride aranan 3, gri kategoride aranan 11 sözde üst düzey teröristin de aralarında bulunduğu toplam 175 terörist etkisiz hale getirilmiştir." dedi.

Çataklı, terör örgütlerine yardım/yataklık yaptığı ve örgütlerle irtibatlı olduğu gerekçesiyle 3 bin 759 şüphelinin gözaltına alındığını, 575 kişinin yakalandığını dile getirdi.

Uyuşturucuyla mücadele

Uyuşturucu ticaretinden gelir elde edenlerin terörün finansmanını sağladığını ve gençleri zehirlediğini ifade eden Çataklı, uyuşturucu ile mücadeleye yönelik 13 bin 154 operasyonda 18 bin 80 kişinin gözaltına alındığını, bunlardan bin 196'sının tutuklandığını söyledi.

Çataklı, operasyonlar sırasında eylül ayına göre yüzde 75'lik artışla 12 ton 853 kg esrar, 1 ton 91 kilogram skunk ve 981 kilogram eroin ele geçirildiğini belirtti.

Kaçakçılık operasyonları

Hem ekonomik suç hem de güvenlik tehdidi kaçakçılıkla mücadelenin tüm hızıyla devam ettiğine vurgulayan Çataklı, kaçakçılık suçlarına yönelik bin 976 operasyonda 2 bin 993 kişinin gözaltına alındığını, 29 kişinin tutuklandığını kaydetti.

Çataklı, operasyonlarda, 572 bin 854 litre kaçak akaryakıt ve 1 milyon 18 bin 775 paket kaçak sigaranın ele geçirildiğini söyledi.

Asayiş suçlarında azalma

Asayiş suçları kapsamındaki çalışmalara ilişkin de bilgi veren Çataklı, ekim ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre oto hırsızlığında yüzde 30,9, otodan hırsızlıkta yüzde 30,3, kapkaçta yüzde 12,7, iş yerinden hırsızlıkta yüzde 16,1'lik azalma yaşandığını dile getirdi.

Çataklı, evden hırsızlık olaylarının Ankara’da yüzde 56,6, İzmir’de yüzde 31,7, İstanbul’da da yüzde 18,6 düştüğünü ifade etti.

Ekim ayında ülke genelinde yapılan uygulama ve kontrollerde 1 milyon 271 bin 983 kişi ile 402 bin 973 aracın kontrol edildiğini kaydeden Çataklı, aranan 3 bin 497 şüphelinin yakalandığını, 25 bin 105 araca işlem uygulandığını ve 3 bin 420 aracın trafikten men edildiğini söyledi.

Siber suçlarla mücadele kapsamında ekim ayında terör suçlarıyla bağlantılı 4 bin 654 sosyal medya hesabıyla ilgili çalışma yapıldığı bilgisini veren Çataklı, 2 bin 712 kişi hakkında yasal işlem başlatıldığını anlattı.

3 milyon 700 bin Suriyeli ülkesine döndü

Çataklı, 21. yüzyılın en önemli güvenlik problemlerinden düzensiz göçle mücadelede 11 bin 865’i denizlerde olmak üzere 58 bin 94 düzensiz göçmenin yakalandığını ve 971 organizatörün gözaltına alındığını belirtti.

Ülkesine geri dönen Suriyeli sayısının bugün itibarıyla 3 milyon 680 bin 603 olduğu bilgisini paylaşan Çataklı, şunları kaydetti:

"Türkiye’nin bu konuda 'dünyada insanlığın son kalesi' konumu, insani değerlere, inancına uygun politikası devam etmektedir. Bir yandan güvenli bölge oluşturulmasıyla geri dönüşler teşvik edilirken diğer yandan uyum politikalarımız da planlı şekilde sürdürülmektedir. Burada birtakım muhaliflerin tezviratlarına karşı en büyük güvencemiz de aziz milletimizin sağduyusudur. Çok şükür ki 2011'den beri ülkemizde Suriyeli muhacirler özelinde birilerinin arzu ettiği çatışma ve kaos ortamı oluşmuş değildir. Bu konuda milletimizin sağduyusu önemlidir.

İnanıyoruz ki ileride çok daha olumlu gelişmelere birlikte tanık olacağız."

Ekimde 270 kişi trafik kazalarında yaşamını yitirdi

Ekim ayında meydana gelen 226 ölümlü trafik kazasında 270 kişinin hayatını kaybettiğini, 15 bin 426 yaralanmalı trafik kazasında da 24 bin 754 kişinin yaralandığını kaydeden Çataklı, 2019'un 10 ayında toplam bin 777 ölümlü trafik kazası meydana geldiğini söyledi.

AFAD'ın kasım ayı gündem maddesinin "afet sigortası" olduğunu hatırlatan ve çalışmaların bu kapsamda yürütüleceğini belirten Çataklı, vatandaşlardan afet sigortasına hassasiyet göstermesi gerektiği uyarısında bulundu.

CHP'nin, Çubuk'ta Şehit Piyade Sözleşmeli Er Yener Kırıkcı'nın cenaze töreninde Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na yumruk atılmasının ardından yaşananlar ile ilgili bir rapor hazırladığını hatırlatan Çataklı, söz konusu raporda gerçeklikle bağdaşmayan bazı iddialara yer verildiğini söyledi.

"Gerçek olmayan iddiaların yer aldığı bu raporla tarihe not düşmeye çalışan CHP'ye hazırladıkları raporda yer alan iddiaları düzeltmek için fırsat vermek amacıyla 53 sayfalık bir rapor hazırladık." diyen Çataklı, 12 bölümden oluşan raporun ardından CHP’nin yanlışlarını düzelteceğini umut ettiklerini, bundan sonra hukuki sürecin işleyeceğini kaydetti.

Terör koridorunun engellenmesi

Açıklamanının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Çataklı, Türkiye'nin meşru müdafaa hakkı kapsamında ve oluşturulmak istenen terör koridorunun engellenmesi amacıyla sınır ötesi harekatlar gerçekleştirdiğini vurguladı.

Çataklı, terör örgütü mensupları ile yandaşlarının "harekatın DEAŞ ile mücadeleye zarar vereceği" şeklinde tezviratta bulunduğunu hatırlattı.

PKK/KCK-PYD/YPG terör örgütü mensuplarınca operasyon sürecinde DEAŞ'lıların serbest bırakıldığını vurgulayan Çataklı, şunları kaydetti:

"TSK ve Suriye Milli Ordusu tarafından bugüne kadar 287 şahıs yakalandı. Bunlardan 45'i Türk vatandaşı, 242'si ise yabancı ülke vatandaşı. Türk vatandaşı olanlar ülkemize getirildiler. Hem adli süreç hem de rehabilitasyon çalışmaları devam ediyor. Yabancı uyruklu olanlar ile ilgili ise Suriye'de güvenliği sağlanmış bölgelerde bunlar tutuluyorlar. Bunlarla ilgili durum tespit çalışmaları ve mülakatlar devam ediyor. Şu ana kadar 19 farklı uyruk olduğunu görüyoruz. Mülakatlarını takiben ilgili ülkeler bilgilendiriliyor. Dolayısıyla süreci takip edeceğiz."

DEAŞ ile Türkiye kadar mücadele eden başka bir ülke olmadığını ifade eden Çataklı, bu kapsamda 2019 yılınının başından bugüne kadar bin 107 operasyonun gerçekleştirildiğini belirterek, 2 bin 553 kişinin gözaltına alındığını, bunlardan 784'ünün tutuklandığını kaydetti.

Hollanda vatandaşı DEAŞ üyesi iki kadının Ankara'da gözaltına alınmasına ilişkin soru üzerine Çataklı, söz konusu kişilerle ilgili Türkiye'ye giriş yasağı bulunduğunu söyledi.

Çataklı, "Şu ana kadar 76 bin 818 kişiye yabancı terörist savaşçı olma ihtimallerine binaen Türkiye'ye giriş yasağı koymuşuz, 7 bin 643 terörist savaşçıyı da sınır dışı etmişiz." diye konuştu.

"Bugünleri not ediyoruz"

Türkiye tarafından Interpol'e yapılan kırmızı bülten taleplerine ilişkin sorulan bir soru üzerine Çataklı, şunları kaydetti:

"Interpol Genel Sekreterliği Hukuk İşleri Ofisi tarafından 646 kırmızı bülten talebimiz reddedilmiş şu ana kadar. Burada ilginç olan bu şahıslardan 462'si FETÖ/PDY üyesiyken 115'i PKK/KCK terör örgütü üyesi. İlginçlik şurada, bugüne kadar 66 DEAŞ ile ilgili kırmızı bülten talebimiz olmuş ve bunların tamamı kabul edilmiş. Bu da Interpol'ün terör örgüteleri arasında ayrım yaptığını gösteriyor ve ülkemizin terörle mücadelesinde yalnız bırakıldığını gösteriyor.

Kaldı ki bu tutum, 30 Temmuz 2019 tarihli Milli Güvenlik Kurulu toplantısında da gündeme gelmiş, toplantı sonrasında yayımlanan bildiride bununla ilgili ifade yer almıştır. Halihazırda 784 PKK/KCK terör örgütü üyesi kırmızı bültenle uluslararası seviyede aranıyor. Bugünleri not ediyoruz, unutmayacağız. Terörle mücadelede kimlerin bizim yanımızda durduğunu kimlerin bu mücadelede ülkemizi yalnız bıraktığı gerçeğini hafızamızın bir tarafında sürekli bulunduracağız."

Uluslararası Af Örgütü tarafından hazırlanan raporu da eleştiren Çataklı, terör örgütü propagandası yapmanın suç sayıldığını hatırlatarak, işlem yapılan paylaşımlardan örnekler verdi. Bunların ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceğine işaret eden Çataklı, raporu kabul etmediklerini, hazırlayanların kendileri açısından tarafsızlık ve inandırıcılıklarını yitirdiğini kaydetti.

Bakan Yardımcısı Çataklı, İstanbul'da kaydı bulunmayan Suriyelilere ilişkin bir başka soru üzerine ise 12 Temmuz'dan bu yana 100 bine yakın Suriyelinin kayıtlı oldukları illere gitmek üzere İstanbul'dan ayrıldığını değerlendirdiklerini aktardı.

Çataklı, sürenin dolduğunu ve yeniden süre uzatımının söz konusu olmayacağını sözlerine ekledi.

Yunanistan'ın göçmenleri zorla geri gönderdi Yurt Batı Karadeniz'de hamsi bolluğu yüzleri güldürdü Yurt 7 magandaya hapis cezası istendi Yurt Aksaray'da FETÖ/PDY operasyonu: 20 gözaltı Yurt