Innsbruck’a sözde Ermeni Soykırımı Anıtı dikilmesi protesto edildi

Avusturya’da faaliyet gösteren Türk dernekleri öncülüğünde binlerce vatansever, İnnsbruck’a Ermeni Soykırımı Anıtı dikilmesi kararını protesto etti

Abone ol

Innsbruck’a sözde Ermeni Soykırımı Anıtı dikilmesi protesto edildi 130 bin nüfusu ile Avusturya’nın beşinci büyük şehri olan İnnsbruck’a sözde ‘Ermeni Soykırımı Anıtı’ dikilidi. Innsbruck Belediyesi, anıtın 24 Nisan 2016'da açılacağını duyurdu. Karara karşı birleşen Innsbruck ve çevresi Türk dernekleri, Tirol Türk Platformu’unu kurarak, belediye yetkilileri ile görüştü. Olumsuz sonuçlanan görüşmeler sonrası, 17 Nisan 2016 Pazar günü Innsbruck Üniversitesi Toplumbilimleri Enstitüsü önünde Türk bayrakları altında toplanan binlerce vatansever, yaptıkları basın açıklamasında sözde ‘Ermeni Soykırımı Anıtı’nın Innsbruck’a dikilmesi ile iki ülke arasındaki ilişkilerin büyük zarar göreceğine işaret etti. Yerel inisiyatif olarak, Innsbruck Belediyesi önünde okunan basın açıklamasında, yürüyüşlerin ülke geneline yayılacağı, Avrupa’daki Türk toplumunun asılsız iddiaları hiçbir zaman tanımayacağı vurgulandı. Açıklamada, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)’nin 15 Ekim 2015 Perinçek-İsviçre Davası'na dair kararı temel dayanak oluşturdu.

VATAN PARTİSİ AVRUPA TEMSİLCİLİĞİ’NDEN BOYKOT ÇAĞRISI

Avrupa Atatürkçü Düşünce Dernekleri Birliği Genel Başkanı Dursun Arı yaptığı açıklamada, Avusturya’nın hukuka uygun hareket etmesi gerektiğini ifade ederek, Almanya sınırındaki Innsbruck’a söz konusu anıtın dikilmesinden Almanya’daki Türk toplumunun da son derece rahatsız olacağını ve tepkisiz kalmayacağını belirtti.

Vatan Partisi Avrupa Temsilcisi Beyhan Yıldırım, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Derhal Türk Dışişleri devreye girmelidir. Karşımızda bilime karşı konumlanan, mahkeme kararlarını tanımayan bir zihniyet var. Bu zihniyet, ancak ekonomik yaptırımlardan anlar. O nedenle Türkiye, derhal Avusturya mallarını boykot etmelidir, Avusturya ile yapılan ekonomik işbirliği anlaşmalarının askıya alınması gerekir.”

PAPA VE AB PARLAMENTOSU'NDAN SONRA AVUSTURYA, İDDİALARI TANIDI

Asılsız iddiaların 100. yılında, 24 Nisan 2015’te toplanan Avusturya Parlamentosu, 1915’te yaşananları ‘soykırım’ olarak resmen tanımıştı. Vatikan ve Avrupa Birliği Parlamentosu’nun asılsız iddiaları 24 Nisan 2015’te kabul etmesi sonucunda, Türkiye ile Batı arasında diplomatik gerilim yaşanmıştı. Aynı gün (24 Nisan 2015) 10 bini aşkın vatansever Viyana’da, 25 bin Türk, Berlin’de büyük kitlesel gösteriler düzenlemişlerdi. Innsbruck Belediye Meydanı’nda yapılan anıtın 24 Nisan 2016’da açılması Senato (Belediye Yönetimi) tarafından kararlaştırıldı. Belediye’nin bu kararını protesto etmek amacıyla Tirol-Innsbruck ve çevresinden oluşturulan ‘Tirol Türk Platformu’nun çağrısına destek veren binlerce vatansever, Belediye Başkanı Christine Oppitz-Plörer’e (Avusturya Halk Partisi, ÖVP) çağrıda bulunarak, tarihi gerçeklere ve bilimsel araştırmaları hiçe sayan, söz konusu anıt kararının geri almasını talep etti. Belediye önünde yapılan açıklamada, “Soykırımın bir suç tanımı olduğu ve mahkeme kararları olmadan soykırım ile itham edilmenin devletler hukukuna aykırı olduğu” vurgulandı. Katılımcılar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi 2. Dairesi (17 Aralık 2013) ve Büyük Daire’nin (15 Ekim 2015) tarihinde aldığı “Perinçek-İsviçre Davası Kararı”nın Avusturya tarafından tanınması ve buna göre hareket edilmesi gerektiğini açıkladı.

TIROL TÜRK PLATFORMU: 'AİHM, SOYKIRIM YOK', 'PARLAMENTOLAR KARIŞMASIN' DİYOR

130 bin nüfuslu Innsbruck’ta yaklaşık 30 bin Türk’ün yaşadığını anımsatan Tirol Türk Platformu, “Son derece hassas ve duygusal olan 1915 iddiaları hususunda İnnsbruck Belediyesi yetkililerinin nesnel ve tarafsız kalmaya çağırıyoruz, Tirol ve çevresinde barışçıl birlikte yaşamı savunuyoruz” ifadelerini kullanarak AİHM’nin Perinçek-İsviçre Davası Kararı’nın önemini vurguladı ve şunları söyledi:

“AİHM, 15 Ekim 2015’te 1915 olaylarına ilişkin aldığı kararında, yaşananların soykırım olarak nitelenemeyeceğini, çünkü herhangi bir mahkeme kararı bulunmadığına hükmetti. Bu karar, Avusturya için de bağlayıcıdır. AİHM’nin [Perinçek-İsviçre Davası] Kararı’nda, parlamentoların ve devlet başkanlarının hukuku hiçe sayarak ve kendi yetkilerini de aşarak ‘Soykırım’ kararı alamazlar. Yürürlükteki yasalar, tarih hakkında hüküm veremezler. AİHM’nin bu kararı, Türk tezlerini desteklemektedir.”

ulusalkanal.com.tr

Dışişleri Bakanlığı'ndan Ekvador’a başsağlığı mesajı Dünya Dışişleri Bakanlığı'ndan Ekvador’a başsağlığı mesajı Dünya Dron, yolcu uçağına çarptı, 137 kişi ölümden döndü! Dünya 400 Somalili göçmen Akdeniz'i geçerken boğuldu Dünya