Barzanistan’daki PKK istihbarat raporlarında

Bağımsızlığa heveslenen Barzani ve Talabani’nin bölgedeki en büyük ortağı ABD’nin ‘kara gücüm’ diye tarif ettiği PKK. İstihbarat raporları bu gerçeği ayrıntılarıyla günyüzüne çıkardı

Abone ol

IRAK’ın kuzeyinde 25 Eylül’de yapılması öngörülen ‘bağımsızlık referandumu’ bir kez daha PKK, Barzani ve Talabani ortaklığını gündeme getirdi. Bu ortaklık istihbarat raporlarına da yansıdı. Aydınlık’tan Masum Gök'ün edindiği bilgilere göre Kandil hariç PKK’nın Irak’ın kuzeyinde Temmuz ayı itibariyle 3 bin militanı bulunuyor.

KYB DESTEĞİ

3 bin civarında militanı bululanan PKK’nın Irak’ın kuzeyinde giderek artan varlığı maddeler halinde şöyle sıralanıyor:

- PKK; Süleymaniye, Kerkük ve Sincar’da mevcudiyetini tahkim etmeye yönelik faaliyet gösteriyor ve bölgedeki KYB’nin desteğini alıyor.

- PKK, KYB’yi müttefik güç olarak görüyor. Son dönemde KYB’nin desteği ile Süleymaniye ve Kerkük’teki mevcudiyetini artırıyor. KYB’den silah ve mühimmatın yanısıra teknik destek de alıyor.

- Havice (Kerkük ve Musul arasında bir bölge) operasyonuna hazırlık kapsamında KYB’nin yardımıyla Kandil’den Kerkük’e kadro aktarımı sürüyor.

- PKK ve bağlı yapılarının KYB bölgesinde çok sayısıda ofisleri bulunuyor.

- Kerkük’ün değişik semtlerinde PKK militanlarının konuşlandırıldığı, örgütün olası bir çatışmada gerekirse KDP ve KYB’li peşmergeler ile birlikte hareket edeceği yönünde güçlü tespitler var.

- PKK Kerkük yapılanmasına KYB tarafından piyade tüfeği, hafif makineli tüfek, havan, el bombası ve roketatar da içeren silah desteği verildi.

ERBİL, SÜLEYMANİYE’DEN YPG’YE

- ABD kargo uçaklarının taşıdığı silah ve mühimmat duruma göre Erbil ve Süleymaniye’ye aktarılabiliyor. Buradan YPG’ye aktarım yapılıyor. YPG’ye Irak’ın kuzeyinden yapılan yardımlarda KYB aracı-kolaylaştırıcı rol oynuyor.

- Yine ABD askeri uçak ve helikopteri sık sık örgütün üst düzey kadrolarının yanı sıra yaralıları, Suriye’nin kuzeyinden Süleymaniye’ye karşılıklı olarak taşıyor.

- PKK, başta Kerkük olmak üzere daha önce varlık gösteremediği şehirlerde silahlı unsur konuşlandırarak etki alanını genişletiyor. Türkiye içinde azalan kabiliyeti nedeniyle uluslararası aktörler nezdinde yaşadığı değer kaybını Irak’taki varlığını artırarak tekrar kazanmaya çalışıyor.

BARZANİ’YLE TAKTİKSEL İŞBİRLİĞİ

- Örgüt mensuplarının faaliyet gösterdiği şehirler: Erbil, Süleymaniye, Duhok, Halepçe ve Kerkük.

- Örgüt KDP ile zaman zaman görüşmeler yapıyor. Tatiksel düzeyde işbiliği mevcut.

- KDP, Fişhabur Sınır Kapısı’nı (PYD bölgesi ile Irak’ın kuzeyini birbirne bağlayan sınır kapısı) açararak örgütün her türlü lojistik aktarımına destek vermekte. Mahmur bölgesinde örgütsel kadrolara Erbil ve Duhok’a yapılan ziyaretler çerçevesinde müsade ediliyor.

BRAZANİ PYD PETROLÜNÜ SATIYOR

TSK, tarafından Duhok’un kuzeyinde yapılan hava hareketlarında yaralanlardan durumu acil olanlar KDP kontrolündeki Duhok ve Erbil’de tedavi ediliyor. Acil olmayanlar ise KYB kontrolündeki Süleymaniye

sevk ediliyor.

- PKK, KDP kontrolündeki bölgelerde Türk vatandaşı iş adamlarından vergi altında para topluyor. KDP bu duruma sessiz kalıyor.

- PYD, Suriye’nin kuzeyinde çıkardığı ham petrolü KDP’ye satarak gelir elde ediyor.

ulusal.com.tr

Maliki: İkinci İsrail'in kurulmasına izin vermeyiz Dünya IŞİD'in ana lojistik yolu kesildi Dünya Merkel "Müzakereler askıya alınabilir" Dünya Dünyada 9 kişiden 1'i aç uyuyor Dünya