Davutoğlu: ABD başka hususları niye gündeme getirmiyor

Başbakan Ahmet Davutoğlu yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili önemli açıklamalar yaptı. Gelecek hafta hukukçu akademisyenlerle bir araya geleceğini belirten Davutoğlu, "hedefimiz bir, bir buçuk ay içinde iskeleti ortaya çıkarmak" dedi. Davutoğlu, "Anayasa Mahkemesi de tartışılacak mı" sorusuna "Yargı tümüyle yeniden tanımlanacak" yanıtını verdi. Başbakan, başkanlık sisteminde de denge-denetim mekanizmasını iyi tanımlanması gerektiğini belirtti.

Abone ol

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ürdün ziyaretinde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Davutoğlu, partisinin yeni anayasa çalışmalarına ilişkin konuştu.

Gelecek hafta anayasa hukukçusu akademisyenlerle toplantı yapacağını söyleyen Davutoğlu, "Sonra geçmişte Anayasa Komisyonu’nda çalışan arkadaşlarımızla toplanacağım. Hedefimiz, 1-1.5 ay içinde iskeletiyle ortaya çıkarmaktır." dedi. Davutoğlu, yargının da tümüyle yeniden tanımlanacağını söyledi.

Başbakan Davutoğlu, parlamenter sistem yerine yeni bir sisteme ihtiyaç olduğunu ifade etti. "Bu da son geldiğimiz nokta itibariyle başkanlık sistemi." dedi. Ancak başkanlık sisteminde de denge-denetim mekanizmasıın iyi oturtulması gerektiğini söyledi. "İki kamaralı sistem tartışılır mı" sorusuna ise "Tartışırz tabii ama iki kamaralı sisteme ihtiyaç olduğu kanaatinde değilim" yanıtnı verdi.

Rıza Sarraf'ın Amerika'da tutuklanması olayına kuşkuyla yaklaştığını belirten Davutoğlu, "Bu kadar titiz olan bir hukuk sistemi, bir sürü kumpas içinde olan, ABD’deki başka Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı görünen kişilerle, yapılarla niye bir hususu gündeme getirmiyor?" ifadelerini kullandı.

"PKK'ya operasyonlar dursun" bildirisine imza atan bazı akademisyenlerin tutuklanmasını da değerlendiren Davutoğlu, tutuksuz "herhangi bir hukuki zorunluluk yoksa, insanların tutuklu yargılanmalarına karşıyım." dedi.

Başbakan Başbakan Irak Başika'da Türk birliğinin bulunduğu kampla ilgili de açıklama yaptı. Başika Üssü’nün PKK'nın Musul'a girmesini engellemek bakımından önemli olduğunu belirtti.

Davutoğlu, Şanlıurfa'da da bir bakanlar kurulu toplantısı yapmayı planladıklarını söyledi.

ulusalkanal.com.tr

Brüksel bombacısı İbrahim Bakraoui’nin Gaziantep'teki ifadesi ortaya çıktı Gündem Beratcan Karakütük cinayetinde karar çıktı Gündem Sağlık Bakanı referandum için tarih verdi Gündem F tipi şüpheliler itiraf etti: “Bize yemin ettirerek soruları ezberlettiler” Gündem