Albayrak’ın “ithal ikamesi” çıkışı

Koronavirüs salgını sürecinde Türkiye, çıkış yolunu "yerli üretim" ve "ithal ikamesinde" buldu. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıklaması sonrası uzmanlar, uyarılarda bulundu. Türkiye Varlık Fonu’nun da petrokimya sektörüne 10 milyar dolarlık yatırım yapacağı öğrenildi.

Abone ol

Koronavirüsle mücadele sürecinde Türkiye üretimin önemini bir kez daha anladı.

Yıllardır dışarıdan alınan ürünler ülkedeki üretim kapasitesini düşürdü.

Türkiye ekonomisinin başındaki isim Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak “yerli üretim” ve “ithal ikamesi” odaklı değişimin sinyalini verdi.

Uzmanlar da işte bu konuya dikkat çekti.

Platon Danışmanlık'tan stratejist Dr. Hakan Özerol, yurt dışından alınan ancak yerli üretilebilecek ürünlerin devlet tarafından desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Bir de uyarı yaptı.

Ulusal Kanal canlı yayınında soruları yanıtlayan Özerol, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çağrıda bulundu.

“İthal ikamesi” yani yurt içinde kullanılan malların dışarıdan alınması yerine içerde üretilmesine stratejik sektörlerde başlamalı.

Ekonomist Hakan Topkurulu da o kalemlerden biri olan Petrokimya sektörüne dikkat çekti.

“Petrokimya sektörüne yapılan ithalat yıllık olarak yaklaşık 13 milyar dolar bir yer tutuyor.” diyen Topkurulu, “Türkiye’nin petrolden sonra en önemli dış ticaret açığını oluşturan petrokimya sektörüne Türkiye Varlık Fonunun 10 milyar dolarlık yatırım yapacağını” belirtti.

ulusal.com.tr

EBSO’dan 2020 değerlendirmesi Ekonomi Hava kargoyla meyve ihracatı Ekonomi Kayısıyı hastalık vurdu Ekonomi Albayrak'tan "ithal ikamesi" vurgusu Ekonomi