Çeltik üreticisi fiyat bekliyor
Türkiye’nin çeltik üretiminin yüzde 50’sinden fazlasının yapıldığı Edirne’de çeltik üreticisi, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) bir an önce piyasaya müdahale edip fiyat açıklamasını bekliyor.
Çeltik diyarı olarak adlandırılan ve yaklaşık 400 bin dönüm çeltik ekimi yapılan Keşan, Enez ve İpsala bölgesinde çeltik üreticisi fiyat düşüklüğünden yakınarak, TMO’nun bir an önce piyasaya müdahale etmesi gerektiğini söyledi.
Keşan Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Emin Meriç, İHA’ya yaptığı açıklamada; Edirne bölgesinde çeltik hasadının yüzde 40’ın üzerinde olduğunu, ancak bu biçilen hasadın yüzde 5’inin dahi alıcıya ulaşmadığını söyledi. Meriç, “Biçimler havaların düzelmesiyle birlikte biraz daha hızlı pozisyona geçti. Daha öncesi yağmur sonrası ekimlerde bayağı bir azalma oldu. Yağmurlar yüzünden kayıplarımız da oldu. 100-150 kilo civarında bir verim düşüşü söz konusu. Edirne bölgesinde Keşan, İpsala ve Enez bölgesinde beklediğimiz ve hedeflediğimiz rakamları alamayacağız. Şu anda 600 kilo civarında verim alınması söz konusu” dedi.
BAYRAMDAN SONRA FİYATLAR DÜŞTÜ
Çeltik üreticisini en çok ilgilendiren konunun fiyat olduğunu aktaran Mehmet Emin Meriç, “Piyasaya tüccarın girip de, en azında geçen seneki fiyatlara yakın bir fiyatla çeltiğimizi alması. Geçen yıl 2 liraya sattığımız çeltiği, başlangıçta bin 800 lira gibi fiyatlarla sattık. Bayramdan sonra fiyatların artması gerekirken, birden fiyatlar ciddi bir düşüşe geçti ve bin 500-bin 400 liralara kadar geriledi. Ben buradan bütün çeltik ekicilerine sesleniyorum. Mallarını karaborsacılara kaptırmasınlar, satmasınlar. Çünkü bu çeltiğin gerçek değeri ve bizim beklentimiz 3 lira ile randımanın çarpılmasıydı. Yani bu da 60 randımanlı çeltiğin bin 800 lira ve üzerinde satılması anlamına geliyor. Bu rakamların baz alınması lazım. Başlangıçta 29-30’la çarpılan birimler, şu anda 27, hatta 25 kuruşa kadar düştü. Bu fiyatlarla mal satmak demekte çiftçinin resmen intihar etmesi demektir” diye konuştu.
“OFİS FİYAT AÇIKLARSA, ÜRETİCİ RAHATLAYACAKTIR”
Üreticilere mallarını bekletmesi ve satmaması konusunda uyarılarda bulunan Meriç, “Devletimizden de acil isteğimiz, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin buğdayda yapmış olduğu üreticiyi ayakta tutma politikasını çeltikte de uygulamasını istiyoruz. Yani 30 çarpanlı fiyatlarla çeltik fiyatı açıklayarak TMO’nun piyasaya müdahale etmesini bekliyoruz. Ofis fiyat açıkladığı takdirde, üreticilerimizin boynundaki ilmek gevşeyecektir” diye konuştu.
TURGAY BALCI
İHA