Türkiye'den ABD'ye uyarı: Hissettiğimiz an gerekeni yaparız

TSK’nın sınır hattına askeri sevkiyatını hızlandırdığı dönemde dün Ankara’da Amerika ile Türkiye arasında son yılların en uzun görüşmesi yapıldı. Görüşme iki gün devam etti Görüşme tam 8 saat sürdü. Zirve’de ABD Türkiye’nin güvenli bölge planına karşı İncirlik kozunu masaya sürdü. Türkiye ise ABD heyetine PYD tehdit yarattığı taktirde "hiçbir ülkeye danışmadan gerekeni yaparız" mesajını verdi.

Abone ol

Türkiye, Amerika’nın Kürt Koridoru planını önlemeyi tartışılırken Ankara son yılların en uzun Türk-Amerikan görüşmesine ev sahipliği yaptı. Hassas konuların masada olduğu zirve tam 8 saat sürdü.

Türk heyetinin başkanlığını Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Siniroğlu, Amerikan heyetinin başkanlığını ise Obama’nın IŞİD ile mücadeledeki özel temsilcisi emekli general Jonn Alllen yaptı.

Türk heyeti Amerikan tarafına "güvenli bölge" ile sınır güvenliği isteğini ve PKK/PYD faaliyetleri konusundaki endişelerini iletti.

Zirveden yansıyan bilgilere göre Türkiye ABD heyetine PYD tehtidinin hissedildiği anda Türkiye’nin gerekeni yapacağı uyarısında bulunuldu.

PYD’nin "rasyonel bir aktör" olarak gösterilme çabalarına karşı Türk heyeti, PYD’nin bölgenin demografisini değiştirecek bir politika izlediği tespitini yaptı. Ayrıca Amerikan tarafıyla "etnik kökenli başka savaşlar olabilir" endişesi paylaşıldı.

Görüşmede Türkiye tarafından güvenli bölge oluşturulmadığı taktirde Türkiye’ye mülteci akınının büyüyeceği vurgusu da yapıldı.

Amerikan heyetinin ise Türkiye’nin Kürt koridorunu güvenli bölgeyle önleme planına karşı İncirlik Üssü’nü kullanma konusunda ısrar ettiği öğrenildi. görüşmenin ilk gününde İncirlik konusunda çetin bir pazarlık yaşandı.

Diplomasi kaynaklarından Türkiye ile Amerika heyetleri arasındaki İncirlik pazarlığının bugün de süreceği bilgisi geldi. Amerikan heyetinin bu akşam saatlerinde Türkiye'den ayrılması bekleniyor.

ulusalkanal.com.tr

MİT'ten şok uyarı: Canlı bombalar şu an Türkiye'de Gündem TBMM Başkanlık Divanı'nın kaç kişiden oluşacağı belli oldu Gündem Bülent Arınç: Bahçeli gereğini yapar Gündem Erdoğan, Davutoğlu'nu uyardı! Gündem