'Tesis sorunumuz yok, sporcular yetiştirmeliyiz'

Avrupa Olimpiyat Komitesi (EOC) İcra Kurulu Üyesi Hasan Arat, Türk sporunun gelişmesi, her branşta başarılı sporcu ve antrenörlerin yetişmesi için neler yapılması gerektiğini anlattı.

Abone ol

DHA'ya verdiği özel röportajda sporun önemine değinen Arat, "Çocuklar hayata spor ile başlamalılar" derken, Türkiye'nin tesise değil, o tesislerde yarışacak sporcular yetiştirmeye ihtiyacı olduğunun da altını çizdi. Her zaman ilk hedef ve konsantrasyonlarının olimpiyatlar için olduğunu dile getiren Hasan Arat, Bakü'de ilki düzenlenen Avrupa Oyunları'nın Türkiye'de yapılmasının istenmesi hakkında da açıklamalar yaptı. EOC İcra Kurulu Üyesi Hasan Arat'ın önemli açıklamalarından biri de şu oldu: "Biz geleceğe pozitif bakmalıyız ama bakarken de ona göre yapılanmamız lazım"

Hasan Arat'ın konuşmaları şöyle:

"BU KADAR GURURLU OLDUĞUM BİR GÜNÜ DAHA HATIRLAMIYORUM"

"Bakü gibi Avrasya'nın en önemli merkezlerinden birinde Avrupa Oyunları'nın yapılıyor olması bir Türk olarak beni onurlandırıyor. Mükemmel bir organizasyon var, olimpiyatlar seviyesinde bir organizasyon var tesisler çok yeni ve iyi. 50 ülke katıldı ve konuştuğumuz herkes oldukça memnun. Son derece iyi hazırlanmışlar ülke olarak. Azerbaycan Avrupa Oyunları'nı çok benimsemiş. Müsabakaları izleyen kesim oldukça yüksek, maçlarda katılım kalabalık. Geleneksel sporlarda tribünlerde yer bulunamıyor.

Kendilerini tebrik etmek istiyorum Azerbaycan halkının burada Türk sporculara göstermiş olduğu ilgi ise tarihe geçecek nitelikte idi. Özellikle açılış seremonisi ömür boyu unutulmaz. Ben hayatımda böyle bir şey yaşamadım. Azeri kardeşlerimize de bize gösterdikleri teveccühüne dolayı teşekkür ediyorum. Bu tarih sayfalarına geçecektir. Bu kadar gururlu olduğum bir günü hatırlamıyorum.

"KARATE TAKIMINDA İNANILMAZ TAKIM RUHU OLUŞMUŞ"

"Karate takımı Türkiye de özlenen bir bilimselliğe sahip, takım ruhu oluşmuş. Başkan'ından antrenörüne. Sporcuya kadar herkes inanılmaz bir ahenk ile çalışıyor"

"Karate olimpik hale gelirse güreşteki gibi geleneksel bir pozisyon elde eder"

"Umut ediyorum ki karate olimpik hale gelir ve olimpiyatlarda yer alır. Yer alırsa Türkiye güreşteki gibi geleneksel bir pozisyon elde eder. Çünkü çok başarılı bir takım. Bütün ümidim karatenin de bir an önce olimpiyatlara kabul edilmesi ve ülkemizin başarılarının devam etmesi. Onlarla büyük gurur duydum.

Güreşte kadınlarda 2 bronz almak büyük başarı. Serbestte madalyalar gelmeye devam edecektir.

"SENKRONİZE YÜZME TAKIMI TÜRKİYE'NİN GELECEĞİ İÇİN FEVKALEDE ÖNEMLİ"

"Çocuklarımız 11. oldu ama dünya devleri ile yarıştılar. Katılmaları ve burada olmaları bile büyük aşama. Avrupa ülkeleri Dünya'nın en büyük senkronize takımlarına sahip, Rusya bu konuda biri Ekol, çok başarılı, İspanya çok başarılı. Dolayısıyla dereceye bakmadan içinde bulunduğumuz durumu gözden geçirip desteğe devam etmek lazım. Sutopunda 17 yaş ortalamasına sahip bir takımız. Alınan neticeler kimseyi endişelendirmesin, önümüze daha dikkatli bakmamız lazım. Bu kadar genç bir atkım ile gelmemiz iyi. Kadın voleybol takımız önemli, şampiyonada ciddi bir şansı var. Biz geleceğe pozitif bakmalıyız ama bakarken de ona göre yapılanmamız lazım"

"SPORCU İÇİN EN ÖNEMLİ ŞEY..."

"Herkesin burada olması bir festival . Bu imkana herkes kavuşamaz. Bugün madalya almadan olimpiyatlara katılmış olmak bir sporcu için ömrü boyunca CV'sinde yer alacak en önemli satırlardan birisi olacaktır, dolayısıyla bu tecrübeye ülkemiz adına, sporcularımız adına son derece önemli . Biz geleceğe pozitif bakmalıyız ama bakarken de ona göre yapılanmamız lazım. Bu çocukların kitapçıkları eğitim durumlarına baktığınız zaman anlayacaksınız. Hepsi yüksek okul mezunu ya da öğrencisi. Bu çocuklar bizim gururumuz. Bu çocuklar bizim umudumuz. Bu çocuklarımız gereken önemi vermemiz lazım. Sadece futbola değil, amatör branşlardaki tüm gençlerimizin başarısını alkışlamalıyız, çalışmalarını desteklemeliyiz ki yollarına devam etsinler. Bu çocuklar kolay yetişmiyor, anneler, babalar, öğretmenler, antrenörler bu çocukların üzerinde emek sarfe diyorlar, yani madalyalar tesadüfen alınmış madalyalar değil. Bu çocukların hakkını vermek lazım"

"2. OYUNLAR İÇİN BİZİM DÜŞÜNCEMİZ..."

"Türkiye'ye ilk günden itibaren bu baskı var. Avrupa Oyunları'nı organize etmemiz istiyor. Biz ilk günden itibaren hedefimizin olimpiyatlar olduğunu söyledik. konsantrasyonumuz hep olimpiyatlar için "

"Hollanda'nın çok partili bir parlamentosu olduğu için son anda parlamentodan onay çıkmadı. Bu normal, 2022 kiş oyunlarından da bir çok ülke çekildi. Politika çok önemli, her ülkede önemli, çünkü politikacılar ve hükümetler bu kararı almadığı sürece bu organizasyonları yapamazsınız. Yani öyle bir irade gerekiyor. Türkiye ne yapmalı. Siyasetçilerimiz böyle bir karar verdikleri takdirde bize düşecek görev ise buradaki kurumları, yani yönetim kurulunda olduğumu Avrupa olimpiyat komitesini gelip ikna etmek benim görevim ama bunun kararının siyasetçileri tarafından verilmesi lazım. Bu konuda Türkiye her zaman imrenilen konumdadır. Her zaman destek gördük. Bizim tesislerimiz yapılı. Mersin'de hazır tesislerimiz var, Antalya'da var. İzmir, İstanbul, Erzurum, Türkiye hiç bir masraf yapmadan bunu yapabilecek ama bunlardan önemlisi şu; biz sporcu yetiştirmeliyiz, organizasyon yapmak şart değil. Türkiye bütün hedefini tüm branşlarda yeniden herşeyi gözden geçirip, tüm ülkeyi seferber edecek bir plan içerisine girmesi lazım. Bunu yapmadığı takdirde Türkiye başarılı olamaz. Bu iş tesis yapmak değil. Bir de tesislere bakmak lazım, ne durumdalar, bu tesislerde sporcu yetişiyor mu? Çocukları kim yetiştiriyor, ne gibi planlama var. Federasyonlar nasıl organize ediliyor. Bunlar telaş içerisinde olan şeyler değil, bunlar uzun vadeli yapılanmalar. Federasyon başkanları seçildiği zaman ilk olimpiyatlarda başarılı olmak istiyorlar, acele ediyorlar, olamazlarsa yenisine bakıyorlar . Yeni jenerasyonlar için seferber olmak lazım. Türkiye'de tesis problemi yok her yerde tesis var. O tesislerde yarışacak sporcu yetiştirmek lazım. Çocukların okullarla ilgili sorunlarını çözmek lazım, sporcunun üniversite sınavına girerken spordan kopmamasını sağlamak lazım, iyi antrenörler yetiştirmek lazım, onlara önem vermek lazım. Yurt dışından antrenör getirmenin hiç bir sakıncası yok, getirilmeli, dünyanın en iyi antrenörleri getirilmeli. İnanın bunlar tesis yapmaktan daha önemli.

"MİLYONLARCA DOLARLIK TESİSLER YAPIYORUZ AMA O TESİSLERDE SPORCU YETİŞTİRECEK ANTRENÖRE BÜTÇE AYIRMAYI İHMAL EDİYORUZ"

"Milyonlarca Dolarlık tesisler yapıyoruz ama o tesislerde sporcu yetiştirecek antrenöre bütçe ayırmayı ihmal ediyoruz. Bu çocuklar ancak bu şekilde yetişir. Bizim içimizde de çok önemli ve iyi antrenörler var, voleybolda, basketbolda var. Çok iyi bir strateji yaratmamız lazım"

FAİR PLAY OLGUSU...

"En önemli konu fair-play, doping kullanmama konusunda çok büyük çaba var, ülke milli olimpiyat komiteleri ile müşterek planlar yapılıyor. Spor eğitimi alan talebeler spor kütüphanelerini incelemeleri yazım, staj yapmaları lazım. Olimpik eğitim merkezinde staj yapmaları lazım. Branşlarında profesyonel hale gelmeleri lazım.

Voleybol lisesi müthiş bir proje, oradan inanılmaz sporcular yetişiyor, Türkiye'nin gururu, basketbolda böyle bir akım var. Türkiye kız çocuklarının spor yapmasını teşvik etmek zorunda. Bizim kız erkek ayrımı göstermeksizin spora yönlendirmemiz lazım. Bu çocukları spora teşvik etmek lazım. Türkiye etrafı denizlerle çevrili, çok yüksek sayıda havuzlarımız var ama Türkiye'de yüzme bilmeyen sayısı sizi şaşırtır. Bu iş ilkokullardan başlamalı, mecburi ders olarak yüzmeyi, jimnastiği , atletizmi koymak . Çocuklar sporla başlamadılar hayata. Hep ders, hep sınav olmamalı. Spora zaman ayırmamız lazım, sporla büyümeleri lazım. Yüzmeyi mesela Her şeyden önce kendisini korumak için yapmalı. Sonra branşlara ayırabilirler. Bakın , Karadağ'ın 600 bin nüfusu var ama sporda her konuda çok öndeler."

Uğur Demirkırdı

DHA

Semih Kaya'ya DEV talip! Spor Bursaspor'da Sedet Berisha imzaladı Spor Askerliğini yapacak Spor Potanın Perileri'nden farklı tarife Spor