TSK’dan Suriye ile savaşa onay yok

Abone ol

Türkiye'nin Suriye'ye müdahale edeceğine ilişkin iddialara karşılık, TSK'nın böyle bir savaşa karşı olduğu bildirildi. "Güvenli bölge" adıyla Suriye'de "cep" oluşturulması tartışması da sürüyor. TSK Türkiye'nin güvenliğini gündeme getirirken, ABD zorlukları öne çıkarıyor.

Suriye Dışişleri Bakanlığı, muhaliflerin İdlib ili ve Cisr kasabasına yönelik saldırısı ve bazı bölgeleri ele geçirmesi sonrası Türk Silahlı Kuvvetlerini suçladı. Arkasından da CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin "Türkiye 2 gün içinde Suriye'ye girecek" iddiasında bulundu. Aydınlık bu iddiaları araştırdı. Türkiye'nin Suriye'ye müdahale edeceği ve Suriye'ye gireceği iddialarının doğru olmadığı bildirildi. TSK'nın başından beri Suriye'ye müdahaleye karşı bir duruş sergilediğini kaydeden yetkililer, TSK'nın tutumunun net olduğunu, Suriye'ye savaş anlamına gelecek her harekete karşı olduğunu söylediler.

'TSK, SURİYE’NİN İÇ İŞLERİNE KARIŞMAZ'

İdlib ve çevresindeki gelişmelerle ilgili de bilgi veren yetkililer, "TSK illegal bir işin içinde olmaz. TSK Suriye devletinin kendi ülkesindeki teröristlere karşı mücadelesine karışmaz. Suriye'nin iç işlerine karışmaz. TSK Müslüman bir ülkeye kara ve hava harekatına her zaman karşı çıkmıştır" dedi.

Eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı İsmail Hakkı Pekin de Aydınlık'a yaptığı değerlendirmede, "TSK Suriye'ye müdahaleye sıcak bakmadığını birçok kez dillendirdi. Şimdi TSK'nın Suriye'ye müdahale edeceğini iddia edenler var. Hatta bunun için bir iki günlük süre veriliyor. Bu iddiada bulunanlara şunları sormak lazım: Türkiye nereye müdahale edecek? Hedef neresi? Eğer bir müdahale olacaksa gerekli hazırlığın yapılması gerekir. Şu anda böyle bir hazırlık görünmüyor. Böyle bir müdahale için en az 8-10 tugaylık bir birlik lazım. Savaş bir oyun değildir" dedi.

Türkiye'nin bölgede aldığı tedbirlerin tamamen hudut emniyetine yönelik olduğunu vurgulayan Pekin, "Ancak bu tedbirler yeterli olmuyor. Çünkü karşı tarafta önlem alacak kimse yok. Suriye'deki olaylar sürdükçe bu sıkıntı sürecek" diye konuştu.

SURİYE’DE ‘CEP’ TARTIŞMASI

Bir başka tartışma da Suriye sınırlarında güvenlikli bölge ve "cep" tartışması. Bu konuda da ABD ile Türkiye arasında, AKP iktidarı ile TSK arasında da farklı görüşler var. TSK Türkiye'ye gelen sığınmacıların Suriye topraklarında oluşturulacak ceplerde toplanmasını istiyor. Yetkililer bu konuda yaptıkları açıklamada, "Güvenli bölge oluşturulması Suriye'ye müdahale anlamı taşımıyor. Güvenli bölgeler oluşturulursa Türkiye'deki Suriyeliler bu bölgeye yerleştirilecek. Suriye doğal olarak kendi topraklarında başkasının böyle bir bölge kurmasını istemiyor. Ancak bu konu kesinlikle Suriye'ye karşı düşmanca bir tutum anlamı taşımıyor. Talep bir zorunluluktan kaynaklanıyor. ABD bu konuya sıcak bakmıyor" ifadelerini kullandılar.

ABD ise Türkiye'nin kontrolünde ceplerin oluşturulmasına sıcak bakmıyor. ABD Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı güvenli bölgelerle ilgili olarak daha çok zorlukları öne çıkararak "cep"lere sıcak bakmadığı mesajını veriyor.

SURİYE’DE IRAK PLANI

Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, Suriye'deki "cep" tartışması ile ilgili olarak da şu görüşleri savundu: "Bu konu Suriye yönetimi ile görüşülürse sağlıklı bir durum olur. İyi anlatılırsa bu ceplerin Şam yönetimine karşı kurulmadığı konusunda güven verilirse Suriye'nin önemli bir itirazı olacağını sanmıyorum. Bölgede Arap ve Türkmen nüfus göçe zorlandı. Demografik yapı bir plan dahilinde değiştirildi. Suriye içinde Irak'ta Barzani benzeri bir oluşum yaratılmaya çalışılıyor. Bu planın arkasında ABD var. Bu nedenle ABD, TSK’nın kontrolünde cep oluşturulmasını istemiyor. ABD Genelkurmay Başkanı ve Milli Savunma Bakanı olumsuzlukları öne çıkarıyorlar. Karar siyasi otoritenin olduğunu öne sürerek, diplomatik dille hayır diyorlar."

‘HİÇBİR GÜÇ TSK’YI SURİYE'YE SÜREMEZ’

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, dün Taraf Gazetesinde yayınlanan CHP’li Gürsel Tekin'in "Türkiye 2 gün içinde Suriye'ye girecek" iddiasına sert tepki göstererek yazılı bir basın açıklaması yaptı. Perinçek'in açıklaması şöyle: "Son derece ciddiyetsiz ve hafif açıklamalardır. Kasıtlıdır ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ne karşı düşmanlık yaratmaya yöneliktir. Hiç bir güç Türk Ordusu'nu Suriye'nin üzerine süremez. AKP'nin de böyle bir gücü yoktur. Sonuç olarak bu ABD'nin TSK düşmanlığı yaratmaya yönelik kışkırtmalarıdır."

Aydınlık

ÇYDD’den 9. Şehitler Abidesi Buluşması Gündem O mahkemenin başkanı isyan etti: Yazık günah, her yeri günah Gündem Alman Meclis'i önünden açıkladılar: AİHM kararını hiçe sayamazsınız Gündem Yargıtay'dan önemli karar: Delil sayılmayacak! Gündem