Rusya ve Çin'den ortak tatbikat

Rusya, Sovyetler Birliği döneminden sonraki en büyük askeri tatbikatına hazırlanıyor. Çin ve Moğolistan ordularının da katılacağı Vostok-2018 tatbikatına ilişkin bilgi veren Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, "Görülmemiş çapta bir tatbikat olacak" dedi. Çin Savunma Bakanlığı da tatbikata 3 bin 200 asker gönderileceğini duyurdu

Abone ol

Rusya ve Çin, Amerika'nın son dönemlerde Güney Çin Denizi ile Doğu Akdeniz ve Kafkaslardaki askeri tatbikatlarına karşı gövde gösteri yapacak, güçlü bir yanıt verecek.

Rus ordusu Sovyetler Birliği’nin çöküşünden sonraki en büyük askeri tatbikatı yapacak.

Bu ayın sonunda başlayarak Eylül ayının ortasına kadar sürecek tatbikat için hazırlıklar başladı.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, tatbikatın Sibirya ve Uzak Doğu bölgelerinde "Vostok-2018" adı ile gerçekleşeceğini açıkladı. Şoygu, bu tatbikatın hem yapılacağı bölgenin genişliği hem de katılacak asker ve teçhizat sayısı bakımından görülmemiş çapta olacağını ifade etti.

Çin de tatbikata 3 bin 200 asker, 900'ü aşkın askeri teçhizat ile 30 savaş uçağı ve helikopter ile katılacak.

Çin Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, tatbikatın iki ülke ordusunun askeri manevra çalışması yapacağı belirtildi.

Tatbikat ile ilgili konuşan Çin Savunma Bakanı Vey Fınghı, "Tatbikat Çin ve Rusya'nın kapsamlı stratejik ortaklığının eşgüdümü ve geliştirilmesini, iki ordu arasındaki işbirliğini arttırmayı, çeşitli güvenlik tehditlerine karşı ortak kabiliyetleri geliştirmeyi, bölgesel barış ve güvenliği hedefliyor" dedi.

Vostok- 2018 tatbikatı, Soğuk Savaş döneminde 1981 yılında Belarus, Ukrayna, 3 Baltık ülkesi ve Varşova Paktı'ndaki imzacı bazı ülkelerin topraklarında yapılan tatbikattan sonraki en büyük tatbikat olacak.

Tatbikat, Rusya'nın geçen yıl gerçekleştirdiği ve Amerika'nın yoğun tepkilere yol açan Zapad-2017 tatbikatından daha büyük olacak.

Zapad-2017'de 12.700 asker, 70 askeri uçak, 10 gemi ve 680 kara aracı yer almıştı. Tatbikat, Rusya'nın bildirdiği asker sayısını aştığı ve komşu ülkeleri işgal provası yaptığı iddialarına yol açmıştı. Fakat NATO, Rusya'nın yanı başındaki tatbikatlarını arttırmaya devam ediyor.

NATO, 1-15 Ağustos tarihlerinde Gürcistan'da “Noble Partner 2018” isimli bir tatbikat düzenledi.

NATO’nun desteğiyle bu yıl 4. kez düzenlenen tatbikat, başkent Tiflis’in 25 kilometre doğusunda bulunan Vaziani Askeri Üssü’nde yapıldı. 3 bini aşkın askerin katıldığı tatbikata, ABD, İngiltere, Almanya, Estonya, Fransa, Litvanya, Polonya, Norveç, Ukrayna, Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan ve Türkiye katıldı. NATO üyesi olmayan Gürcistan, Ukrayna, Ermenistan ve Azerbaycan’ın da tatbikata katıldı.

ulusal.com.tr

Amerika, Doğu Akdeniz'de gerilimi tırmandırmanın peşinde Dünya Avrupa'dan ABD'ye SWIFT yanıtı Dünya ABD'nin yeni yaptırım hazırlıkları Dünya Yeni Zelanda'da Başbakan vekillere zam yapmayacak Dünya