Soçi uzlaşısına füzeli yanıt

Tüm dünyanın gözünü diktiği Soçi görüşmesindeki uzlaşıdan Amerika, İsrail ve Fransa memnun olmadı. Doğu Akdeniz üzerinden Fransa ve İsrail güçleri füzelerle Suriye'ye saldırdı. Saldırı sırasında bir Rus uçağı da Doğu Akdeniz üzerinde radardan çıktı. Sabah saatlerinde Rusya Savunma Bakanlığı uçağın düşmesinden İsrail'i sorumlu tutan açıklamalar yaptı. Ancak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin "Rus uçağını İsrail vurmadı" dedi.

Abone ol

Türkiye ve Rusya'nın Soçi'deki görüşmesinden uzlaşı çıktı. Atlantik, mutabakata füzeyle karşılık verdi. Gece saatlerinde Suriye'nin Lazkiye şehri bombalandı.

Saldırının merkezi Doğu Akdeniz sularında konumlanan bir fırkateyn oldu. Rusya Savunma Bakanlığı, Lazkiye'ye yapılan füze saldırısının,Akdeniz'deki Fransa'ya ait bir fırkateynden yapıldığını söyledi.

Öte yandan saldırı sonrası içinde 15 asker olan bir Rus askeri uçağı da Akdeniz üzerinden radardan çıktı. Düşen uçaktaki 15 asker hayatını kaybetti.

Rusya Savunma Bakanlığı Rus İl-20 askeri uçağının düşmesinden doğrudan İsrail'i sorumlu tutmuştu. Ancak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin "uçağı israil düşürmedi" dedi.

Rus uçağını İsrail vurmadı, ne olduğunu hala inceliyoruz. Trajik koşullar zinciri gibi görünüyor. Bu adıma cevap vermeye gelince, cevabımızı vereceğiz. Cevabımız öncelikle Suriye'deki Rus güçlerimiz ve üslerimizin güvenliklerini arttırmak şeklinde olacak. Bu adımlar herkesin hissedeceği türden olacak"

Putin, İsrail'in Suriye'de yol açtığı İl-20 uçağı trajedisi ile 2015 yılında Rus uçağının düşürülmesinin karşılaştırılmaması gerektiğini, iki durumun birbirinden farklı olduğunu söyledi.

Sabah saatlerinde yapılan açıklamalar ise uçağı İsrail'in düşürdüğü yönündeydi.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman ile telefonda görüşmüş, uçağın düşmesinin tek sorumlusunun İsrail olduğunu söylemişti. Rusya Savunma Bakanlığı sözcüsü İgor Konaşenkov ise İsrail jetlerinin Rus uçağını Suriye savunma sisteminin olduğu bölgeye doğru sürüklediğini, İsrail uçaklarının, Rus uçağını bu şekilde koruma kalkanı yaptığını belirtmişti.

İki bakanın görüşmesinin ardından İsrail'in Moskova Büyükelçisi Gary Kohen de Dışişleri Bakanlığına çağrılmıştı.

Bu arada İsrail Ordusu da yaptığı açıklamada uçağın düşmesinden "biz sorumlu değiliz" dedi, Suriye,İran ve Hizbullah'ı suçladı.

ulusal.com.tr

Haritalarla İdlib mutabakatı Gündem Mehmet Perinçek: Suriye Rusya aracılığıyla o masadaydı Gündem Muharrem İnce'ye 'apolet' soruşturması Gündem 28 havalimanı işçisi için tutuklama talebi Gündem