ANSAN'ın Tahliye Kararına Sanatçılardan Kitlesel Tepki

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Antalya Sanatçılar Derneği'yle (ANSAN) 13 Ağustos 2013 tarihinde imzaladığı işbirliği protokolünü tek taraflı feshetti, derneğin Kale Kapısı'nda kullandığı alanın tahliyesini istedi. Bu fesih ve tahliye kararına sanatçılar bugün gerçekleştirdikleri kitlesel basın açıklamasıyla tepki gösterdi.

Abone ol

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Antalya Sanatçılar Derneği'yle (ANSAN) 13 Ağustos 2013 tarihinde imzaladığı işbirliği protokolünü tek taraflı feshetti, derneğin Kale Kapısı'nda kullandığı alanın tahliyesini istedi. Bu fesih ve tahliye kararına sanatçılar bugün gerçekleştirdikleri kitlesel basın açıklamasıyla tepki gösterdi. ANSAN bahçesinde bir araya gelen sanatçılar Büyükşehir Belediye Başkanı AKP'li Menderes Türel'den, zorba ve dayatmacı anlayıştan vazgeçerek yapılan yanlışlıktan bir an önce dönmesini istediler.

Kötü Niyetin Sebebi Bir Adet Logo

Büyükşehir Belediyesi'nden gelen tebligatta, ANSAN'ın 13 Ağustos 2013 tarihinde Büyükşehir Belediyesi ile anlaşmaya vardığı 'Kültür Sanat Etkinlikleri Oluşturması ve İşbirliği Protokolü'nden doğan yükümlülükleri yerine getirmediği bildirildi. Protokolde ANSAN'ın Kale Kapısı'nda hem çay bahçesi hem de kültür - sanat etkinliklerini yaptığı alanda düzenlenecek faaliyetlerin Büyükşehir'in iznine tabi olduğu hatırlatıldı, derneğin böyle bir izin talebinde bulunmadığı kaydedildi. Sanatçılar, demokratik kitle örgütleri, sendikalar, siyasi partiler ve gönüllülerin desteğiyle yaptıkları kitlesel basın açıklamasında tebligatta ki iddialara açıklık getirdi. Açıklamayı ANSAN Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Çakcıl yaptı. Çakcıl, Her yıl düzenli olarak yapılan Akdeniz Şiir Günleri etkinliğinin bu yıl 13.'nü 30-31 Mayıs günlerinde gerçekleştirmek üzere çalışmalara başlayan ANSAN yönetim kurulu hem projesini Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na götürmek, hem de yeni seçilen Başkana nezaket ziyaretinde bulunmak için Belediye'ye gittiklerini fakat yeni yönetim ve ekiplerinin henüz yerlerine oturmadığı ve belediyede sürekli yer değiştirmeler, işten çıkarmalar yaşanması sebebiyle işlemlerin yürütülmesi için muhatap dahi bulamadıklarını anlattı. Çakcıl; "Bu etkinlik ANSAN'ın geleneksel etkinliğidir ve aynı zamanda izne tabi değildir. Büyükşehir Belediyesi'nin etkinliğimize katkısı olmamıştır. Hatta bu konuda derdimizi anlatacak muhatap bulamamıştık. Bunun altında yatan ana sebep büyükşehir belediyesinin logosunun kullanılmamış olmasıdır. Antalya'nın kültürel ve sanatsal anlamda yüz akı olan bir etkinliğin altında gizlenen kötü niyetin sebebi budur. Bir adet logo" ifadelerini kullandı.

Türel'e Yanlış Kararından Dön Çağrısı

Konuyu Mahkemeye taşıdıklarını, yürütmeyi durdurma kararı almak için mahkemeyi beklerken tahliye kararının gönderilmesini, 'zorba ve dayatmacı anlayış' olarak niteleyen Çakcıl, Başkan Türel'i yanlış karardan dönmeye çağırarak, her tülü mücadeleyi yürüteceklerini vurguladı. Çakcıl şöyle konuştu; "Sıra ANSAN'a mı geldi? Türel eski Türel değildir. Seçimi kaybettikten sonra, vekilliği döneminde kendini hırsla, kinle, öfkeyle beslemiştir. Ama keskin sirke küpüne zarar verir. Tarihte hayırla yad edilmek istiyorsa, can yakmaktan vazgeçsin. Düşünen, üreten, sorgulayan, yazan, çizen insanlarla uğraşarak güneşi balçıkla sıvayacağını zannetmekten vazgeçsin. Bizler sanatçılar olarak bu konuda haklıyız ve bu yanlışlıktan bir an önce dönmesini kendisine bildiriyoruz. Vazgeçmediği takdirde gerek Türkiye, gerek dünya kamuoyunda bu konunun daha çok yankılanacağını bildirmek ve her türlü hukuki zeminde hakkımızı arayacağımızı söylüyoruz."

Sudan Sebepler Hukukta Hiç Bir Zaman Fesih Nedeni Olamaz

Sanatçıların eylemine destek veren Yargıtay Onursal Baş Savcısı Vural Savaş, 13. Akdeniz Şiir Günleri etkinliğinin belediyeye bildirilmemesi gibi sudan sebeplerin hukukta hiç bir zaman fesih nedeni olamayacağını söyledi. Yargıdan yürütmeyi durdurma kararı vermesini isteyen Savaş, bu kararın ne kadar haksız olduğunun mahkeme kararıyla yüzlerine çarpılması gerektiğini belirtti. Mücadelenin yalnızca bununla sınırlı kalmaması gerektiğini vurgulayan Savaş, önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı seçimlerini işaret ederek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın seçilmemesi için herkesi sandık başına gitmeye çağırdı. Savaş, "Erdoğan'ın karizmasını çizeceğiz. Göreceksiniz, tepe takla gitmeye başlayacaklar. Ve gelecek seçimde de Menderes Türel buranın belediye başkanı olarak kalamayacak bu icraata devam ederse" diye konuştu.

Haber: Devrim Dönmez Koçak-Fotoğraf: Merve Demirağ/ ANTALYA

Hakkari Valiliği'nden açıklama Yurt Öğrencileri uyuyor diye emekli oldu! Yurt Yurdun dört bir yanında protesto edildi Yurt Hakkari'de son durum: Yasak sürüyor! Yurt